Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joar Forssell slutar som ordförande i Luf

”Det är roligt att lämna över och se vad nästa generation åstadkommer men det är samtidigt en kärleksrelation som kanske inte tar slut men nu går in i annan fas”, säger Joar Forssell om att lämna Luf.Foto: LUF

Joar Forssell, 26, slutar som ordförande i Liberala ungdomsförbundet (Luf).

Orsaken:

Han vill fokusera på sin roll som riksdagsledamot.

– Det är bra om Luf blir mer frikopplat från partiet, säger Forssell.

Joar Forssell valdes till ordförande för Liberala ungdomsförbundet på kongressen i Uppsala 2016. Men efter att i höstas även ha valts in i riksdagen väljer han nu att lämna sin post som Luf-ordförande.

– Jag firar tioårsjubileum i Luf och någonstans ska man lämna över till nästa generation. I sommar har jag varit ordförande i tre år och vi har fått mycket gjort av det jag ville få gjort, säger han.

Joar Forssell fortsätter:

– Sen i höstas sitter jag också i riksdagen och det är bra om Luf får bli mer frikopplat från partiet.

Joar Forssell tycker att han har åstadkommit ”mer inflytande på riktigt, mer enighet och så har vi vuxit i medlemstal”.

Han lämnar sin post i augusti. Nomineringsprocessen för vem som ska ta över har precis startat.

Lämnar ett mer enat Luf

Joar Forssell berättar att han har blandade känslor inför att sluta, men att han känner sig stolt över vad han och hans närmaste har åstadkommit de senaste tre åren.

– När jag tog över hade förbundet tydligare falanger och interna konflikter. Vi har jobbat mycket med att ena förbundet och ta striden där ute i stället för att bråka med varandra. Samtidigt har vi behållit vår radikala profil och ökat vårt inflytande i moderpartiet.

Joar Forssell säger att han vill fortsätta ”vara radikal”.

– Konservatism av olika slag breder ut sig, jag tror liberala krafter behöver höras och var mycket skarpare och tydligare överlag. Både när det gäller individuella rättigheter – där det finns riksdagspolitiker som har ifrågasatt aborträtt och hbtq-rättigheter – och för mer marknadsekonomi, stärkt äganderätt och sänkta skatter.

Hur ser du på det nya samarbetet med S och MP?

– Jag tycker att det i grunden är positivt. Luf stod bakom och stöttade januariavtalet. 

Joar Forssell säger bland annat att att Liberalerna i och med avtalet har fått igenom en liberal ekonomipolitik, samtidigt som man har en del värderingar som ligger nära Miljöpartiet.

– Så att vi närmar oss dem ser jag som okomplicerat.

Joar Forssell om ny ledare i Liberalerna

– Jag önskar att Liberalerna ska gå åt ett modernt, urbant, renodlat liberalt håll och hitta tillbaka till den profilen. Vi har tidigare haft en socialliberal profil där man kombinerat ett skyddsnät för de som behöver det med en högerekonomisk politik.

Även moderpartiet Liberalerna står inför ett ledarbyte. Joar Forssell vill inte berätta vem han stöder som partiledare men säger:

– Jag vill ha en kandidat som stärker vår miljöprofil, vår feministiska profil och som vågar vara höger ekonomiskt men inte hamnar i den konservativa, nationalistiska och repressiva högerpolitiken.

I riksdagen sitter Joar Forssell i skatteutskottet. Han är även suppleant i bland annat finansutskottet, utrikesutskottet och försvarsutskottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.