Att sortera kläder och förnödenheter är en del av arbetsuppgifterna för en volontär, berättar Joanna Lindberg, som arbetar med flyktingar på grekiska ön Kos. Foto: PrivatAtt sortera kläder och förnödenheter är en del av arbetsuppgifterna för en volontär, berättar Joanna Lindberg, som arbetar med flyktingar på grekiska ön Kos. Foto: Privat
Att sortera kläder och förnödenheter är en del av arbetsuppgifterna för en volontär, berättar Joanna Lindberg, som arbetar med flyktingar på grekiska ön Kos. Foto: Privat
Joanna Lindberg, volontär på Kos, bär en två veckor gammal bebis som föddes i Turkiet, nu är i Grekland och har irakiska föräldrar. Foto: PrivatJoanna Lindberg, volontär på Kos, bär en två veckor gammal bebis som föddes i Turkiet, nu är i Grekland och har irakiska föräldrar. Foto: Privat
Joanna Lindberg, volontär på Kos, bär en två veckor gammal bebis som föddes i Turkiet, nu är i Grekland och har irakiska föräldrar. Foto: Privat
Den treåriga flickan från Irak ville inte släppa Joanna Lindberg när hon skulle fortsätta med färjan till Grekland tillsammans med sin familj. Foto: PrivatDen treåriga flickan från Irak ville inte släppa Joanna Lindberg när hon skulle fortsätta med färjan till Grekland tillsammans med sin familj. Foto: Privat
Den treåriga flickan från Irak ville inte släppa Joanna Lindberg när hon skulle fortsätta med färjan till Grekland tillsammans med sin familj. Foto: Privat
Spännande saker händer på Joanna Lindbergs mobil, som hon visar för de tre barnen från Syrien och Irak. Det är barnen som känns mest i hjärtat hos Joanna Lindberg, när hon jobbar som volontär på Kos. Foto: PrivatSpännande saker händer på Joanna Lindbergs mobil, som hon visar för de tre barnen från Syrien och Irak. Det är barnen som känns mest i hjärtat hos Joanna Lindberg, när hon jobbar som volontär på Kos. Foto: Privat
Spännande saker händer på Joanna Lindbergs mobil, som hon visar för de tre barnen från Syrien och Irak. Det är barnen som känns mest i hjärtat hos Joanna Lindberg, när hon jobbar som volontär på Kos. Foto: Privat

Joannas hyllning till flyktingarna: "Hjältar"

Publicerad

Redan första natten Joanna Lindberg patrullerade stränderna på semesterön Kos slog verkligheten till: ett gäng genomblöta, iskalla och barfota människor på flykt.

– Här nere känns det helt absurt att stänga EU:s gränser. Jag känner ödmjukhet inför de här människorna, barn och vuxna som flyr från krig och nöd. De är de som är hjältarna, säger hon.

Barnen. Helt nyfödda bebisar. Större barn som vill hålla handen. Det är barnen som känns mest i hjärtat hos Joanna Lindberg.

– Det var en tuff kväll i går. Vi hjälpte ett gäng på 20-30 personer, flera barnfamiljer, att ta färjan över till Aten. Hela grejen är jobbig, hur vi värderar människor olika. De fick stå bakom ett stängsel, gå ombord sist av alla, och vi stod där på andra sidan stängslet och höll barnens händer, berättar Joanna Lindberg.

– Vi får snabbt en ganska djup kontakt, kanske för att det är en sådan svår situation. Och att veta att deras resa bara har börjat blir överväldigande.

Från Sundbyberg till Kos

Joanna Lindberg, 31, har åkt från Sundbyberg till Kos för att under en kort tid hjälpa flyktingar från bland annat Syrien och Irak som har tagit sig över havet från Turkiet till den grekiska ön och sedan söker sig vidare upp genom Europa. Första natten blev som "en käftsmäll".

– Även om jag visste, så blev det på riktigt. Det slog emot mig, redan första natten vi patrullerade plockade vi upp ett gäng som kom. Det slog emot mig som en käftsmäll. Se människor på väg till ett förhoppningsvis bättre liv. Se den risk de tar. Se alla dessa barn.

Förstod direkt

Joanna Lindberg har alltid känt starkt för mänskliga rättigheter, och har tidigare arbetat på ankomstboenden. När hon hörde talas om den ideella organisationen Team Sweden Volunteers – som har existerat sedan i höstas – förstod Joanna Lindberg direkt att det var något för henne.

– Jag behövde se verkligheten, förstå att det är individer, riktiga människor, inte bara gruppen "flyktingar". Jag visste det, men jag behövde se det och uppleva det, säger hon i telefon från Kos.

Sorterar kläder, delar ut barnvagnar och patrullerar

Team Sweden Volunteers arbetar tillsammans med volontärer från andra organisationer, som UNHCR, amerikanska Mercy Corps och grekiska Kos Solidarity. En vanlig dag kan bestå av att sortera kläder på lagret, dela ut kläder, bärselar och barnvagnar till flyktingfamiljer, och på kvällarna: patrullering längs stränderna för att möta nyanlända, ge dem en filt, en frukt, en flaska vatten och ringa UNHCR-bussen som kan hjälpa dem i akut nöd.

– Jag är också mycket med barnen, leker med dem och sjunger med dem. Sången och lekarna är ett universellt språk på något vis, säger Joanna Lindberg, som till vardags frilansar som sångerska och försöker använda den kreativa sidan även i biståndsarbetet.

– Deras liv är så otryggt och ovärdigt. Att de ändå lyckas visa tacksamhet för det lilla vi kan ge är så imponerande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag