Joannas hyllning till flyktingarna: "Hjältar"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Att sortera kläder och förnödenheter är en del av arbetsuppgifterna för en volontär, berättar Joanna Lindberg, som arbetar med flyktingar på grekiska ön Kos.
Foto: Privat
Joanna Lindberg, volontär på Kos, bär en två veckor gammal bebis som föddes i Turkiet, nu är i Grekland och har irakiska föräldrar.
Foto: Privat
Den treåriga flickan från Irak ville inte släppa Joanna Lindberg när hon skulle fortsätta med färjan till Grekland tillsammans med sin familj.
Foto: Privat
Spännande saker händer på Joanna Lindbergs mobil, som hon visar för de tre barnen från Syrien och Irak. Det är barnen som känns mest i hjärtat hos Joanna Lindberg, när hon jobbar som volontär på Kos.
Foto: Privat

Redan första natten Joanna Lindberg patrullerade stränderna på semesterön Kos slog verkligheten till: ett gäng genomblöta, iskalla och barfota människor på flykt.

– Här nere känns det helt absurt att stänga EU:s gränser. Jag känner ödmjukhet inför de här människorna, barn och vuxna som flyr från krig och nöd. De är de som är hjältarna, säger hon.

Barnen. Helt nyfödda bebisar. Större barn som vill hålla handen. Det är barnen som känns mest i hjärtat hos Joanna Lindberg.

– Det var en tuff kväll i går. Vi hjälpte ett gäng på 20-30 personer, flera barnfamiljer, att ta färjan över till Aten. Hela grejen är jobbig, hur vi värderar människor olika. De fick stå bakom ett stängsel, gå ombord sist av alla, och vi stod där på andra sidan stängslet och höll barnens händer, berättar Joanna Lindberg.

– Vi får snabbt en ganska djup kontakt, kanske för att det är en sådan svår situation. Och att veta att deras resa bara har börjat blir överväldigande.

Från Sundbyberg till Kos

Joanna Lindberg, 31, har åkt från Sundbyberg till Kos för att under en kort tid hjälpa flyktingar från bland annat Syrien och Irak som har tagit sig över havet från Turkiet till den grekiska ön och sedan söker sig vidare upp genom Europa. Första natten blev som "en käftsmäll".

– Även om jag visste, så blev det på riktigt. Det slog emot mig, redan första natten vi patrullerade plockade vi upp ett gäng som kom. Det slog emot mig som en käftsmäll. Se människor på väg till ett förhoppningsvis bättre liv. Se den risk de tar. Se alla dessa barn.

Förstod direkt

Joanna Lindberg har alltid känt starkt för mänskliga rättigheter, och har tidigare arbetat på ankomstboenden. När hon hörde talas om den ideella organisationen Team Sweden Volunteers – som har existerat sedan i höstas – förstod Joanna Lindberg direkt att det var något för henne.

– Jag behövde se verkligheten, förstå att det är individer, riktiga människor, inte bara gruppen "flyktingar".  Jag visste det, men jag behövde se det och uppleva det, säger hon i telefon från Kos.

Sorterar kläder, delar ut barnvagnar och patrullerar

Team Sweden Volunteers arbetar tillsammans med volontärer från andra organisationer, som UNHCR, amerikanska Mercy Corps och grekiska Kos Solidarity. En vanlig dag kan bestå av att sortera kläder på lagret, dela ut kläder, bärselar och barnvagnar till flyktingfamiljer, och på kvällarna: patrullering längs stränderna för att möta nyanlända, ge dem en filt, en frukt, en flaska vatten och ringa UNHCR-bussen som kan hjälpa dem i akut nöd.

– Jag är också mycket med barnen, leker med dem och sjunger med dem. Sången och lekarna är ett universellt språk på något vis, säger Joanna Lindberg, som till vardags frilansar som sångerska och försöker använda den kreativa sidan även i biståndsarbetet.

– Deras liv är så otryggt och ovärdigt. Att de ändå lyckas visa tacksamhet för det lilla vi kan ge är så imponerande.

Det här är Team Sweden Volunteers

■ Den 24 september 2015 gjordes den första resan till Kos av de frivilliga som sedan blev den ideella organisationen Team Sweden Volunteers. Initiativet togs av Teresa Fröling från Skokloster, som berördes starkt av bilden av den döda, treåriga pojken Alan Kurdi på en turkisk strand.

■ Visionen är att alla donerade pengar oavkortat ska gå till människor i nöd. Därför betalar volontärerna själva sina resor och husrum. Insamlade pengar går till att betala boende på hotell för barnfamiljer, gravida, handikappade och äldre, färjebiljett till Aten för den som inte har råd, och inköp av frukt, vatten och skor.

■ Hittills har 44 svenskar åkt ned till Kos för att hjälpa till med organisationens arbete. Med hjälp av sponsorer har minst 2,2 ton förnödenheter fraktats ned, för att distribueras av volontärerna.

■ Team Sweden Volunteers har ännu inget 90-konto, men är "definitivt något vi tänker skaffa", enligt Natalie Snell Redon, vice ordförande. Det innebär att Svensk Insamlingskontroll årligen kontrollerar att man delar ut minst 75 procent av intäkterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.