Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joanna, 26, överfölls – fick sparka sig fri

Gefle Dagblads granskning visar att kvinnor i Gästrikland känner oro av att vistas sent ute på kvällen. Joanna Formgren är en av dem som överfallits på väg hem.
Gävle centrum.
Foto: MOST PHOTOS
Foto: Privat
Jörgen Edsvik är socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor: ”Det är klart att det är ett problem, säger han.
Foto: Jonas Forsberg / J.FORSBERG PRODUKTION

Mannen tryckte upp Joanna Formgren, 26, mot en vägg och höll handen för hennes mun.

Hon tvingades sparka sig fri när hon överfölls i centrala Gävle. 

– Det finns alltid en rädsla, i dag lever jag inte med tanken att ingenting kan hända mig, säger hon.

Fyra av tio kvinnor i Gästrikland känner sig otrygga när de vistas utomhus sent, enligt siffror från Brå. Rädslan har kommit att bli ett problem i Gävle, som Gefle Dagblad rapporterat om i en artikelserie.

Joanna Formgren känner fortfarande oro, trots att två år gått sedan kvällen när hon överfölls under en promenad hem från Gävle stadsfest.

– Jag mötte en man som antastade mig, som sa olämpliga saker. Visade sitt könsorgan. Jag försökte gå därifrån, men blev i stället upptryckt mot en vägg, berättar hon.

Mannen satte en arm mot hennes hals och tystade henne genom att täppa för munnen på henne. Sen försökte han slita av hennes kläder.

– Jag lyckades få in en spark mellan benen på honom, vilket gjorde att han stapplade bakåt och jag kunde göra mig fri, skrika och tillkalla vittnen.

Gärningsmannen greps aldrig och utredningen lades ner i brist på bevis.

Övervakningskameror

Joanna Formgren berättar att händelsen till viss del förändrat hur hon lever och hur hon agerar i vardagen.

– Jag har en hund som måste ha sina promenader kvällstid, då tar jag gärna sällskap av min sambo eller en vän. Och om jag mot förmodan går själv meddelar jag min sambo vilken väg jag går.

Hon ser gärna att det satsas mer på att stävja otryggheten – genom att exempelvis att sätta upp övervakningskameror.

Jörgen Edsvik är socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor:

– Det är klart att det är ett problem. Ingen ska känna sig otrygg, vare sig man går till och från sin arbetsplats, skola eller andra ärenden på stan eller i sitt bostadsområde, säger han och tillägger att styret sjösatt ett trygghetspaket – där bland annat kameror ingår.

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.