Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Joakim Paasikivi om ryska hoten mot Sverige efter Nato-beskedet

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi var gäst i Expressen TV
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

I rysk statstelevision hotar man med att placera ut taktiska kärnvapen i det fall att Sverige och Finland skulle ha Natobaser på sina territorier. 

Men enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi har Ryssland förmodligen redan kärnvapen i Kaliningrad – bara 30 landmil från Sverige.

– Ett spel för gallerierna, säger Paasikivi om det nya rysshotet.

Söndagens besked beskrivs som historiskt: Socialdemokraterna står bakom ett svenskt medlemskap i Nato. Om Sverige ansluter till militäralliansen skulle det innebära att landet bryter en över 200 år lång period av militär alliansfrihet. 

I rysk statstelevision reagerade man direkt på beskedet. I Rossiya 1, som kanalen heter, gick det att höra att Sverige och Finlands ”officiella anledning (till att vilja gå med i Nato) är rädsla. Men de komma att uppleva mer rädsla inom Nato. När Natobaser etableras i Sverige och Finland kommer Ryssland inte ha något annat val än att neutralisera obalansen och det nya hotet genom att placera ut taktiska kärnvapen”.

– Jag hade blivit förvånad om man inte redan gjort det (placerat ut kärnvapen, reds. anm), säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi, och fortsätter:

– Man har haft kapacitet för det sedan länge i Kaliningrad. Och många bedömare menar att det redan finns förhandslagrade kärnvapen i Kaliningrad. Den enda kärnvapenmakten i Östersjön är Ryssland. De enda i vårt område som haft kärnvapenbestyckade ubåtar är Sovjetunionen och Ryssland.

S förbehåll mot kärnvapen

Faktum är att Socialdemokraterna kommer ha förbehåll mot utplacering av kärnvapen och mot permanenta baser på svenskt territorium vid en ansökan till Nato.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi är uttalandet varken särskilt oväntat eller unikt för att komma ifrån Ryssland.

– Det här är ytterligare ett, helt förväntat, spel för gallerierna. Det förändrar i sak ingenting i de militära kapaciteter som Ryssland har i vårt närområde. Det här är bara signalering. 

Rysslands taktiska kärnvapen skulle rimligtvis, utöver i Kaliningrad, placeras ut i Kronstadt utanför Sankt Petersburg, i Finska viken och längs gränsen mot Finland.

– Om man inte i den ryska förvarsplaneringen redan hade de här sakerna så vore det anmärkningsvärt eftersom man hela tiden hotar med kärnvapen, säger Joakim Paasikivi. 

Experten: Ett implicit hot

Kremls talesperson Dmitrij Peskov sade under söndagen att Sveriges och Finlands eventuella inträden i Nato inte är ett ” existentiellt hot” mot Ryssland, enligt statskontrollerade RIA Novosti. Tidigare har Peskov sagt att Ryssland bara skulle använda kärnvapen om de stod inför ett existentiellt hot.

– Det i sig är kodspråk för att man nu inte anser att hota med en kärnvapeninsats. Det Ryssland gör nu är att försöka visa sitt missnöje. Man hotar inte Sverige och Finland med kärnvapen, men man säger i stället att om vi får baser så framgrupperar man, vilket är ett implicit hot, avslutar Joakim Paasikivi.

Se också:

Experten: Så svarar Ryssland på en svensk Natoansökan

”Kommer att kränka våra gränser” • Skyddet som Sverige kan räkna med under ansökningstiden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.