Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lamotte slutar som journalist efter hot

Den hyllade och kritiserade journalisten och debattören Joakim Lamotte slutar med journalistik.
Foto: HENRIK JANSSON
En 26-årig gängmedlem, här på bild under oroligheterna i Trollhättan 2019, dömdes i maj för grov stöld mot Joakim Lamotte sedan han enligt domen stulit hans mobiltelefon.
Foto: POLISEN

Han har kallats för ”rövhatt”, ”vredespredikant” och ”parasit”.

Journalisten och debattören Joakim Lamotte, 43, slutar med journalistik med hänvisning till hot.

En hotbild som aktualiserades nyligen när en gängmedlem dömdes för brott mot Lamotte under hans rapportering i Trollhättan.

– Ärligt talat visste jag inte om jag skulle komma därifrån stående, berättar Lamotte i förhör.

43-årige göteborgaren och journalisten Joakim Lamotte har under sju års tid skapat debatt och starka känslor med sin opinionsbildning och journalistik på sociala medier.

Med 280 000 följare på Facebook har han bland annat utsetts till mäktigast av alla i medieakademiens rankning över svenska influencers inflytande. 

Men på onsdagen meddelade Joakim Lamotte att han ska sluta att arbeta med journalistik.

”Jag har jobbat som journalist i knappt 20 år men nu är det över.”

Han hänvisar i inlägget, publicerat på hans Facebook-sida, till en hotbild:

”På grund av hot mot min familj måste jag tyvärr härmed meddela att jag avslutar mitt arbete med journalistik.”

En känd hotbild mot Joakim Lamotte – som han också återkommit till under de senaste veckorna – handlar om en livesändning under en turbulent vecka på Kronogården i Trollhättan i december 2019. 

Under Lamottes både kritiserade och hyllade rapportering från platsen fick han ta emot slag och hot. 

Gängmedlem dömdes

Nyligen, den 17 maj, avgjordes delar av det rättsliga efterspelet när en 26-årig man dömdes för brott begångna under oroligheterna. En av åtalspunkterna gällde grov stöld mot Joakim Lamotte sedan han blivit bestulen på den mobiltelefon han använde för att livesända från platsen. 

Lamotte berättar i förhör om den starka hotbilden som uppstod vid besöket i Trollhättan:

– När jag började sända så blev det en hotfull stämning direkt. Jag försökte göra intervjuer med personer på plats men det blev omöjligt direkt, då det kom hotfulla personer mot mig. 

Han får i förhöret frågan om hur han mår efter händelsen och svarar:

– Jag har återhämtat mig nu. Det känns obehagligt att det ska vara så här om jag ska göra mitt jobb. Jag har ju rätt att utföra mitt arbete. Vi har demokrati och yttrandefrihet, jag ska kunna göra mitt jobb.

Lamotte: ”Domen ett skämt”

Den dömda 26-åringen är enligt uppgift gängmedlem i det ökända Kronogårdsnätverket. Han är tidigare dömd ett flertal gånger för bland annat grovt narkotikabrott. I samband med domen kring Joakim Lamotte dömdes 26-åringen också för bland annat vapenbrott och flera hot mot poliser under oroligheterna i Kronogården 2019. 

Lamotte uttalade sig sedan på Facebook, i mitten av maj i år, och var kritisk till straffet som blev skyddstillsyn och samhällstjänst i 200 timmar:

”Enligt mig är den här domen ett skämt och ett kvitto på att man i Sverige kan bete sig hur som helst utan att det får några konsekvenser.”

Joakim Lamotte var tidigare journalist på SVT men övergick 2015 till att göra egna reportage som publicerades i sociala medier.

I den första publiceringen, 2015, gick han runt med kameran riktad mot ansiktet på Göteborgs prostitutionsstråk i sitt sökande efter någon att intervjua. Senare fick flera av hans reportage - ofta om sexuallbrott, integration och gängbrottslighet - stor uppmärksamhet och spridning på sociala medier.

Känd som ”Swish-journalist”

Till de mest uppmärksammade finns ett reportage om en hemlös man i Trelleborg, ett klipp som setts över en miljon gånger på Facebook. 

Allt har finansierats genom så kallad gräsrotsfinansiering där följarna uppmanats att skicka Swish-bidrag. Därmed blev han landets kanske mest kända ”Swish-journalist”, ett begrepp som 2018 tog sig in på årets nyordslista som presenteras av Språkrådet. 

Kritikerna har bland annat menat att Lamotte snarast ägnat sig åt opinionsbildning och personliga reflektioner. När magasinet Paragraf granskade hans inlägg lyftes det fram att 73 procent av dem handlade om Lamottes egna reflektioner om diverse kränkningar och orättvisor han påstått sig ha drabbats av, i stället för journalistik och egna reportage. 

– Jag tyckte Paragrafs artikel var trams, kommenterade han själv senare i GT. 

– Det finns saker som de inte räknat som reportage – bland annat ett jobb om hur mycket Försäkringskassan betalar till folk som bor utomlands. 

Joakim Lamotte meddelade inför sin sorti som journalist att han skulle avsluta genom en livesänd presskonferens på Instagram och har i övrigt avböjt att kommentera inför denna artikel. 

”Det blir den sista livesändningen jag genomför någonsin”, skrev han på Facebook.

Kupp utanför LO-borgen: Staty av Lamotte

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.