Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Joachim Posener jagas inte längre

Joachim Posener. Foto: Anne Bang

Trustorhärvans huvudperson Joachim Posener jagas inte längre.

Konkursförvaltaren Hans Renman har inga ledtrådar kvar att gå på och väljer att ge upp jakten.

– Jag har inget mer att jobba med, inget tillräckligt hett tips. I det läget är det min skyldighet att avsluta konkursen, säger han till Di.se.

Trustorhärvan är en av de största ekobrottskupperna i Sveriges historia.

Hösten 1997 pekades juristen Joachim Posener ut som hjärnan bakom plundringen av investmentbolaget. Efter det försvann han spårlöst och de brott han eventuellt begick i samband med Trustoraffären är i dag preskriberade.

Letandet efter honom och hans pengar har dock fortsatt och ekobrottsmyndigheten har jagat Joachim Posener i 16 år. En jakt som nu är över, enligt Dagens Industri.

Skuldfri år 2023

Posener är försatt i personlig konkurs och har krav riktade mot sig på 230 miljoner kronor från företag som anser sig ha lidit ekonomisk skada av hans agerande.

I gruppen av fordringsägare finns bland andra den svenska staten och mediejätten MTG. De verkar nu kunna ge upp möjligheten om att få tillbaka några pengar.

Det finns dock en teoretisk möjlighet att konkursen återuppväcks.

– Om Posener till exempel skulle komma till Sverige och ge sig till känna skulle i varje fall jag bli intresserad. Då skulle jag vilja fråga honom var pengarna han har kommer i från och hur han har finansierat sitt leverne de senaste åren, säger Hans Renman till DI.

Det är nu upp till tingsrätten att fatta det formella beslutet om att konkursen ska avslutas. Enligt Hans Renman skulle Posener då kunna vara skuldfri år 2023, då alla skulder preskriberas tio år efter att en personlig konkurs avslutats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!