Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jo, grupparbeten
gör vissa dumma

Vissa blir dummare av att jobba i grupp.

Ny forskning visar att sociala sammanhang kan påverka vissa personer intelligens drastiskt eftersom de jämför sina resultat med andras.

Försökspersonerna rekryterades från universitet och hade en hög IQ, en genomsnittlig nivå på 126 mot 100 för befolkningen i stort. Men när de placerades i små grupper sjönk vissa personers intelligens tydligt.

Det visar en studie från Virginia Tech Carilion Research Institute i USA.

– Man kan skämta om att ett möte gör att du känner dig hjärndöd, men det vi har sett visar att man kanske beter sig hjärndött också, säger Read Montague, som ledde studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna placerade försökspersonerna i små grupper och mätte hur de löste olika problem.

Försökspersonerna fick information om hur det gick för de andra personerna som deltog i studien. Och vissas förmåga att lösa problem sjönk drastiskt.

– Den sociala responsen hade en stor effekt, säger Read Montague.

Kvinnor påverkas mer än män

En annan slutsats i forskningsrapporten är att kvinnor, i större utsträckning än män, påverkades negativt av att placeras i grupper.

– Så mycket av vårt samhälle är organiserat i små grupper. Att förstå hur våra hjärnor svara på dynamiska sociala sammanhang är ett viktigt fält för framtida forskning. Vi måste komma ihåg att social dynamik inte bara påverkar skolarbete och yrkesliv utan också till exempel den amerikanska kongressen och FN, säger Kenneth Kishida, forskare på Virginia Tech Carilion Research Institute.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!