Jo, grupparbeten
gör vissa dumma

Publicerad

Vissa blir dummare av att jobba i grupp.

Ny forskning visar att sociala sammanhang kan påverka vissa personer intelligens drastiskt eftersom de jämför sina resultat med andras.

Försökspersonerna rekryterades från universitet och hade en hög IQ, en genomsnittlig nivå på 126 mot 100 för befolkningen i stort. Men när de placerades i små grupper sjönk vissa personers intelligens tydligt.

Det visar en studie från Virginia Tech Carilion Research Institute i USA.

– Man kan skämta om att ett möte gör att du känner dig hjärndöd, men det vi har sett visar att man kanske beter sig hjärndött också, säger Read Montague, som ledde studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna placerade försökspersonerna i små grupper och mätte hur de löste olika problem.

Försökspersonerna fick information om hur det gick för de andra personerna som deltog i studien. Och vissas förmåga att lösa problem sjönk drastiskt.

– Den sociala responsen hade en stor effekt, säger Read Montague.

Kvinnor påverkas mer än män

En annan slutsats i forskningsrapporten är att kvinnor, i större utsträckning än män, påverkades negativt av att placeras i grupper.

– Så mycket av vårt samhälle är organiserat i små grupper. Att förstå hur våra hjärnor svara på dynamiska sociala sammanhang är ett viktigt fält för framtida forskning. Vi måste komma ihåg att social dynamik inte bara påverkar skolarbete och yrkesliv utan också till exempel den amerikanska kongressen och FN, säger Kenneth Kishida, forskare på Virginia Tech Carilion Research Institute.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag