Justitiekanslern Göran Lambertz. Foto: Nordström Cornelia
Justitiekanslern Göran Lambertz. Foto: Nordström Cornelia

JK vill jaga FRA-läcka

Publicerad
Uppdaterad
FRA anser att en anställd lämnat över ett sekretesskyddat dokument till SVT:s Rapport.
Nu har justitiekanslern beslutat att det ska inledas en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten.
Den 16 juni i år publicerade Rapport en handling på sin hemsida. Dokumentet har funnits på Försvarets radioanstalts (FRA) interna webb sedan i mars förra året.
Handlingen dokumenterar en frågestund vid FRA i februari 2007 och myndigheten misstänker att en anställd lämnat ut den till Rapport där handlingen har omarbetats.
Därför lämnade FRA in en anmälan till justitiekanslern (JK) för att det skulle utredas om det har begåtts ett yttrandefrihetsbrott när handlingen lämnades över.

Sekretesslagen


Enligt FRA är dokumentet en allmän hemlig handling enligt sekretesslagen.
I ett delbeslut i fredags konstaterar JK att det finns anledning att tro att ett brott mot tystnadsplikten har begåtts när handlingen lämnades över och en förundersökning ska inledas.
JK har givit chefsåklagare Thomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål i uppdrag att utföra förundersökningen gällande brott mot tystnadsplikten.

LÄS ALLT om FRA-lagen på Expressen.se/fra-lagen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag