Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

JK Rowling skrev ny bok på sin festklänning

Foto: SILVERHUB/REX/SHUTTERSTOCK / SILVERHUB/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Hurvuda den nya "boken" utspelar sig i Harry Potter universumet avslöjar inte Rowling.
Foto: KEN KINZIE / UNIVERSAL ORLANDO UNIVERSAL ORLANDO RESORT

JK Rowling, författaren som gav världen Harry Potter, övertalades att kalla sig JK Rowling när hon debuterade.

Förelaget ville dölja att hon är kvinna.

– Jag var så tacksam att bli publicerad, om de sa till mig att kalla mig Rupert så hade jag troligtvis ha gjort det, säger hon till CNN:s Christiane Amanpour.

JK Rowling skrev första boken om den unge trollkarlen Harry för över 20 år sedan. Sedan dess har de lästs av miljontals läsare, unga och gamla. Den första boken skrev hon för hand på ett kafé i Edinburgh. Nu har hon skrivit ett nytt manus, på en festklänning.

I en intervju med CNN berättar hon om manuset som hon beskriver som en saga.

– Temat på min femtio års fest, som var på Halloween, var din egen värsta mardröm. Jag gick som ett borttappat manus och skrev en saga över hela min klänning. Så den boken vet jag inte om den kommer att bli publicerad, för just nu hänger den i en garderob, säger Rowling


LÄS MER: JK Rowlings sorgliga Harry Potter avslöjande 


JK Rowling: "Varför satte jag Harry i den där skrubben?"


Rowling driver utanför skrivandet välgörenhetsorganisation Lumos som arbetar mot missförhållanden på barnhem. Det som fick henne att skapa Lumos var ett nyhetsinslag om en pojke som satt inlåst på ett barnhem i Tjeckien.

– Min största rädsla är hjälplöshet och små utrymmen. Varför lär jag Harry bo i den där skrubben? För att det är min egen största rädsla, att vara instängd och hjälplös, oförmögen att ta mig ut, säger hon.


LÄS MER: J.K. Rowlings vassa kritik mot Donald Trump 


Rowling berättar även för CNN:s Christiane Amanpour att tanken med att använda initialerna JK var förlagets idé att dölja att hon var kvinna. Men hon avslöjades direkt när böckerna blev framgångsrika. Hon berättar att hon själv inte skulle valt en pseudonym och framför allt inte för att dölja att hon var kvinna.

– Men jag var så tacksam att bli publicerad, om de sa till mig att kalla mig Rupert så hade jag troligtvis ha gjort det om jag ska vara ärlig. Men nu gillar jag att ha en pseudonym. Det känns som en egen identitet och sen är jag Jo Murray privat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.