Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

J.K. Rowling hyllar protesten i Borlänge

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilden på Tess Asplund hyllas i Sverige, på nätet, hos utländska tidningar – och nu även av författaren J.K. Rowling.
Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO
Det var i söndags, på första maj, som drygt 300 nazister och sympatisörer tågade genom Borlänge under Nordiska motståndsrörelsens flagg.
Foto: Expressen / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
JK Rowling hyllar svenska Tess Asplunds protest.
Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Aktivisten Tess Asplund uppmärksammas nu internationellt för sin omtalade gest i protest mot en nazistdemonstration i Borlänge på första maj.

"Tess Asplund, du är magnifik", skriver "Harry Potter"-författaren J.K. Rowling.

Bilden på Tess Asplund, när hon steg fram och mötte en nazistdemonstration med knuten näve i Borlänge på första maj, har skapat stor uppmärksamhet.

– Jag är inte rädd för dem, sa hon i en intervju med P4 Dalarna efteråt.

Nu sprids bilden av internationella tidningar som Independent, Daily Mail och The Guardian, men också av kändisar.

Däribland J.K. Rowling, författaren bakom de klassiska böckerna om Harry Potter.

”Se vad den här kvinnan gjorde. Tess Asplund, du är magnifik <3”, skriver Rowling på Twitter – inför hela 7,4 miljoner följare.

Därifrån har bilden sedan delats vidare tusentals gånger.

J.K. Rowlings tweet.
Foto: Skärmdump, Twitter

Mötte ledarens ögon

Det var i söndags, på första maj, som drygt 300 nazister och sympatisörer tågade genom Borlänge under Nordiska motståndsrörelsens flagg.

Borlänges gator fylldes av aktivister från Nordiska motståndsrörelsen klädda i särskild uniform, vissa utrustade med sköldar och fanor.

Ett stort antal motdemonstranter stod på avstånd och protesterade när Tess Asplund, helt ensam, klev fram framför täten på tåget.

Med knuten, uppsträckt näve såg hon Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg i ögonen.

– Jag bara kände att här ska inte ni vara. Sedan var det en av dem som stirrade på mig och jag stirrade tillbaka. Han sa ingenting och jag sa ingenting heller. Sedan kom polisen ganska snabbt och tog bort mig, säger Tess Asplund till P4 Dalarna.

"David mot Goliat"

En ögonblicksbild som nu beskrivs som "årets bild" i sociala medier.

"Ögonblicket då en kvinna står upp mot 300 nazister och vägrar att låta dem passera – aktivist ses som hjälte i Sverige efter ikonisk gest framför fascistmarsch", skriver brittiska Daily Mail.

– Uppenbart är det ju en bild som berör, och det är ju något man självklart vill som fotograf. Jag antar att det är det här klassiska, en person som ställer sig i vägen för flera ganska skräckinjagande personer, att det är lite David mot Goliat, säger David Lagerlöf, fotografen bakom bilden, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.