Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

JK inleder utredningar mot "Realisten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Påståenden om att svarta har lägre intelligens än vita och uttalanden om homosexuella, som kallas för "smitthärdar" och "pedofilvurmande bögar".

Dessa har nu lett till att justitiekanslern inlett två förundersökningar mot Svenskarnas partis nättidning "Realisten", efter anmälningar från föreningen Juridikfronten.

Flera artiklar och insändare på Svenskarnas parti nättidning "Realisten" har nu hamnat i fokus för Justitiekanslern.

Efter anmälan från föreningen Juridikfronten har två förundersökningar inletts.

Den ena rör uttalanden om att svarta har lägre intelligens än vita. Den andra förundersökningen riktar sig mot uttalanden om homosexuella i flera artiklar.

"Går utöver det tillåtna"

Flera artiklar anmäldes, men Justitiekanslern beslöt att inleda utredning mot två av dem. En av dem beskriver Prideparaden som "bögarrangemanget... med så kallade 'gayvandringar' där sodomiter blir guidade av en homosexuell guide".

Justitiekanslern skriver bland annat i sin bedömning att de två artiklarna "måste anses gå utöver vad som är tillåtet enligt den yttrandefrihetsrättsliga regleringen."

Expressen.se har sökt kammaråklagare Chatrine Rudström, som har utsetts för att leda förundersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.