Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ms-sjuke Jimmy fick sparken – för att ha tagit coronavaccin

”Jag tog vaccinet – nästa dag fick inte komma tillbaka till arbetet”.
Jimmy Norfeldt är ms-sjuk och tillhör riskgrupp. Därför erbjöds han vaccin i förtid.
Men hans arbetsgivare blev inte glad när han skulle vaccinera sig. I stället fick han sparken.

När ms-sjuke Jimmy Norfelt berättade att han skulle vaccinera sig fick han sparken från sin praktikplats. 

Nu stämmer han företaget för diskriminering och 80 000 kronor.

– Jag blev väldigt arg och ledsen, säger han.  

Jimmy Norfelt, 30, var glad för sin nya arbetsträning på motorföretaget i södra Norrland. Efter att ha diagnosticerats med multipel skleros, ms, för några år sedan hade han haft svårt att hitta en lämplig arbetsplats. 

– Jag var väldigt taggad på att börja jobba där och kände snabbt att jag trivdes. 

Men efter fem veckor fick praktiken ett oväntat slut. 

I maj ringde en sjuksköterska Jimmy Norfelt och berättade att han kunde få vaccinera sig i förtur eftersom han tillhörde riskgrupp.  Han meddelade sin arbetsgivare att han skulle bli sen till praktiken nästkommande dag för att kunna ta vaccinet. 

Han fick då svaret att han inte längre var välkommen tillbaka. 

”Hej ok! Om du väljer att ta vaccinet så kan du tyvärr inte vara kvar här....”, står det i arbetsgivarens sms som Expressen tagit del av. 

Jimmy Norfelt blev rädd och tvekade först på om det faktiskt var värt att vaccinera sig. 

– Jag fick total panik. Jag ville verkligen jobba kvar där. Men samtidigt ville jag också vaccinera mig. 

Under dagen försökte han ringa och sms:a till arbetsgivaren – som inte svarade i telefonen. Jimmy Norfelt tog då beslutet att vaccinera trots att han var orolig för att mista sin arbetsplats. 

När han fått sprutan meddelade han detta till arbetsgivare, som då valde att säga upp praktikplatsen över sms. 

”Hej jag satt i telefon… okej… blir väldigt ledsen för din skull hoppas du verkligen inte blir sjuk i framtiden av detta… du får söka arbetsträning hos någon annan nu tyvärr …”, lyder det sista smset från Jimmy Norfelts före detta praktikplats. 

Stämmer företaget 

Fackförbundet Unionen har nu skickat in en stämningsansökan mot arbetsgivaren på ett belopp om 80 000 kronor. Något som tidningen Kollega var först att rapportera om på tisdag morgon. 

– Jag ringde upp Unionen direkt efter chefens sms. Jag var väldigt rädd att jag skulle förlora mitt rehabiliteringsstöd. 

Unionen menar att Jimmy Norfelt diskriminerats av arbetsgivaren, eftersom hans sjukdom betraktas som en funktionsnedsättning.

– Jag har full respekt för att man kan tänka olika kring vaccinering, men här handlar det om att bolaget inte respekterade hans medicinska behov. En arbetsgivare kan inte bestämma vilken medicinsk behandling en arbetstagare, eller i detta fall en praktikant, får genomgå. I detta fall innebär beteendet dessutom diskriminering eftersom det drabbade medlemmen svårare på grund av hans funktionsnedsättning, säger Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen, till Kollega. 

Jimmy Norfelt menar att arbetsgivaren inte hört av sig efter att uppsägningen.

– Jag har inte fått ett enda samtal eller ett sms. Hade de förklarat sig på något sätt hade det varit en annan sak. Jag hade hört att de var emot vaccinet, det hade de pratat om. Men jag kunde inte föreställa mig att det skulle bli så här.

”Vi har ingen vaccinerad”

Expressen har sökt företaget som valt att inte återkomma. Men i en kommentar till Kollega säger arbetsgivaren att företaget har en policy mot vaccinering. 

 – På det här företaget har vi ingen som är vaccinerad, speciellt inte mot det här nya, som kallas för ett vaccin.

I dag har Jimmy Norfelt fått en ny praktikplats där han trivs väldigt bra. Han berättar också att han fått mycket stöd efter att hans historia blivit uppmärksammad i medierna.

– Jättemånga har hört av sig och är på min sida, det känns väldigt fint.


Se även:

Startade protestgrupp mot vaccinkrav – blev sjuk i covid-19

Vaccinmotståndare på Hawaii blev själv smittad.

Studie: Pfizers vaccin säkert för barn från fem år

Vaccinexperten: "Jag tror att det är klokt att avvakta lite"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.