Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson sommartalade i Sölvesborg

Jimmie Åkesson (SD): ”Skadligt att propagera för segelbåt i stället för flyg”.
Jimmie Åkesson talade i Sölvesborg.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jimmie Åkesson under sommartalet i Sölvesborg.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Många samlades för att lyssna på Jimmie Åkessons tal.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Greta Thunberg.Foto: BORIS HERRMANN / TEAM MALIZIA HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson höll tal på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg.

Då passade han på att rikta hård kritik mot KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Det är hög tid att hon och Kristdemokraterna bestämmer sig för vilket ben hon ska stå på. Det är dags för Ebba Busch Thor att ta ansvar på riktigt – också i invandringsfrågan, säger han.

KD-ledaren Ebba Bush Thor fick utstå stor kritik efter att ha träffat och ätit lunch med Jimmie Åkesson under våren.

– Jag kan inte – och vill inte försöka – tvinga någon att äta köttbullar med mig eller prata med mig eller förhandla med mig, det måste så klart vara upp till var och en, men jag hävdar bestämt att den som trots allt väljer att göra det, visar prov på både ansvarstagande och intelligens, säger han i sommartalet på lördagen.

Åkesson menar att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna delar ganska många politiska ståndpunkter i retoriken, åtminstone om att asyltrycket behöver minska.

Men han hävdar att det finns ”uppenbart starka skäl att ifrågasätta Kristdemokraternas trovärdighet” i invandringsfrågan.

– När de samtidigt lägger förslag som närmast påminner om Miljöpartiets. Det går inte att – med bibehållen trovärdighet – å ena sidan säga att asylinvandringen ska minska, när man å andra sidan verkar för att det ska bli lättare att komma till Sverige som asyl- eller anhöriginvandrare. Det går helt enkelt inte ihop, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson kastar ut en uppmaning till Ebba Bush Thor där han vill att Kristdemokraterna ”bestämmer vilket ben de ska stå på”.

Jimmie Åkesson håller tal i Sölvesborg.
Många samlades för att lyssna på Jimmie Åkesson.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jimmie Åkesson höll tal på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Åkesson menar att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna delar ganska många politiska ståndpunkter i retoriken.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jimmie Åkesson: ”stoppa klimataktivisterna”

Även när han kommer till energipolitiken håller han en hård ton. Han går bland annat till attack mot ett uttalande av Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholm.

– Vi tillåter dessa verklighetsfrånvända extremister experimentera och leka med helt vitala samhällsfunktioner och grundläggande infrastruktur. Det är synnerligen allvarligt, säger han när han kommenterar elbristen.

– Dessa extremister måste stoppas, och det är vi som måste göra det – senast 2022!

Jimmie Åkessons pik till Ebba Busch Thor under sommartalet

Kritiserar Greta Thunbergs segling

Dessutom spär han på sin kritik mot den hyllade miljöaktivisten, 16-åriga Greta Thunberg som just nu är på väg till USA i en segelbåt, som en del i sin kamp för att uppmärksamma klimathotets konsekvenser för nästa generation:

– Man kan så klart väcka medial uppmärksamhet och bli hyllad genom att åka segelbåt till Amerika, men – om man tänker efter – hur i hela friden skulle handeln och världsekonomin överleva en sådan omställning?

– Om vi skulle ersätta alla flygtransporter av människor och varor med segelbåt. De negativa effekterna globalt är oöverskådliga, obeskrivliga. Hela världen skulle kollapsa.

Det är inte första gången Sverigedemokraternas partledare går till attack mot Greta Thunberg, han har återkommande kritiserat Gretas skolstrejker och hävdat att det är lobbyister och en pr-byrå som ”står bakom” Gretas framgångar. I ”Malou efter tio” sade han bland annat i april:

– Jag tror att man gör mer nytta i skolan. Hon borde gå i skolan.

Och till Expressen utvecklade han sedan sitt resonemang:

– Hon gör mer nytta i skolbänken än på Mynttorget.

Här pikar Jimmie Åkesson Greta Thunberg: ”Man kan bli hyllad genom att åka segelbåt till Amerika”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.