Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmies mördare får 16 år i fängelse

Gärningsmannen sökte upp Jimmie Janssons bostad, och i mannens mobiltelefon hittade polisen bilder på lägenhetshuset och på på Jimmie Janssons lägenhetsdörr.
Foto: Polisen
På en kniv som hittades i en bärkasse i den misstänktes källarförråd fanns blod med DNA från Jimmie Jansson. Även DNA från den misstänkte påvisades på kniven.
Foto: Polisen
Gärningsmannen erkände i förhör att han dödat Jimmie med kniv men hävdade att det var i självförsvar.
Gärningsmannen sökte upp Jimmie i hans lägenhet, där han trodde att hans tillhörigheter fanns, vilket inte stämde.
Foto: Polisen

Jimmie Jansson, 50, hittades blodig på golvet i sin lägenhet i Falkenberg efter att ha dödats med flera knivhugg.

Nu döms en man i 35-årsåldern till fängelse i 16 år för mordet.

En av Jimmie Janssons systrar anmälde honom saknad. Hon hade försökt nå honom på telefon flera gånger under veckan.

Det var något som inte stämde, tyckte de anhöriga som han vanligtvis hade regelbunden kontakt med.

När polisen tog sig in i lägenheten hittades Jimmie död på golvet innanför ytterdörren. Det var blodigt på både golv och väggar i hallen. Även i vardagsrum, kök och badrum fanns blodspår.

Polisen kunde snabbt hitta en misstänkt gärningsperson, en man i 35-årsåldern som uppsökt polisstationen några dagar tidigare.

Han ville lämna in en cykel som han trodde var stulen och nämnde samtidigt en stöld som han anmält några dagar dessförinnan. Det gällde en påse med saker som han misstänkte att en vän stulit från honom. Han trodde att vännen förvarade påsen hos Jimmie Jansson som han själv inte var bekant med.

Har erkänt att han dödat Jimmie

Två dagar efter att Jimmie Jansson hittats död anhölls mannen och vid häktningsförhandlingarna erkände han att han dödat Jimmie med kniv. Förklaringen var att han handlat i självförsvar.

Mannen hade sökt upp Jimmie för att leta efter sina saker som han alltså trodde fanns i dennes lägenhet, vilket inte var fallet. Ett tumultartat bråk ska ha uppstått.

Efter mordet gick gärningsmannen hem, bytte kläder och besökte den kyrka där han flera gånger i veckan brukade delta i bön och körsång. Han har själv berättat för polisen att han gick till sångkören ”samma kväll som detta hade hänt”.

Jimmie Janssons syster Hanna Carlsson har tidigare beskrivit känslorna kring förlusten av den älskade brodern och det faktum att han blivit offer för brutalt knivvåld.

”Som att leva i en skräckfilm”

– Hela familjen mår jättedåligt efter det hemska som hänt. Han var världens snällaste människa. Han litade på alla. Andra kan inte föreställa sig hur det känns när ens bror har gått bort på ett så fasansfullt sätt, berättade hon och tillade:

– Det var ett vansinnesdåd. Jag har förstått att de inte ens kände varandra. Det känns som att leva i en skräckfilm som blivit verklighet för oss. 

På fredagen föll domen mot gärningsmannen, som tidigare dömts för bland annat olaga hot och försök till grov misshandel. 

Varbergs tingsrätt dömer honom till 16 års fängelse för mord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.