Jimmie Åkessons tuffa kritik mot talman Andreas Norlén

Jimmie Åkesson tror inte att det kommer bli ett extra val.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
Samtidigt riktar SD-ledaren hård kritik mot talman Andreas Norlén (M) och uppmanar honom att skippa sonderingsrundorna för att komma till skott.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson tror inte att det kommer bli ett extra val. 

Samtidigt riktar SD-ledaren hård kritik mot talman Andreas Norlén (M) och uppmanar honom att skippa sonderingsrundorna för att komma till skott.

– Talmannen lejer bort uppdraget till någon annan för att han själv inte vill ta ansvar, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson talade i dag för Sverigedemokraternas kvinnoförbund i Norrköping. Innan han klev in sjöng de 85 kvinnorna som hade samlats i lokalen Sveriges nationalsång.

I sitt tal uttryckte Jimmie Åkesson besvikelse över att de andra partierna fortsätter att ignorera SD.

– Min stabschef har haft jättetråkigt och tog en tupplur på soffan på kontoret. Det finns ingenting att göra. Jag borde inte ha tid att vara här, säger han.

Åkessons kritik mot talman Andreas Norlén

Läget är till synes låst och Jimmie Åkesson har tröttnat på sonderingsrundorna. Det är dags att talman Andreas Norlén (M) tar ansvar och kommer till skott, anser SD-ledaren. 

– Talmannen lejer bort uppdraget till någon annan för att han själv inte vill ta ansvar. Kristersson kom tillbaka efter tio dagar och sa att det inte gick. Tio bortslösade dagar. Löfven kommer troligtvis med samma budskap, säger Åkesson och forstätter:

– När han väl har gjort sin runda och sannolikt inte lyckats bättre än Kristersson är det dags att talmannen börjar pröva kandidater skarpt. Vi måste pröva alternativ i riksdagen. Vi kan inte prata i fyra år, vi måste komma till skott.

Jimmie Åkesson tror inte på extra val

Antalet sonderingsrundor är obegränsade men ett regeringsalternativ får bara prövas fyra gånger i riksdagen innan extra val. Jimmie Åkesson tror dock inte att det går så långt.

– Min bedömning är att det inte blir extra val, även om många av oss vill ha det och känner revanschlusta. Det skulle vara gynnsamt för oss. I den bästa av världar kommer vi dit, säger han.

Åkesson upprepar att han vill se ett konservativt block med en M och KD-regering, som stöttas av SD. De måste nu ”hänga av sig” L och C som har bromsat i migrationsfrågan. En fråga där M och SD har en liknande inriktning, anser han.

– Men att man håller med om en inriktning betyder inte att man är överens om hur det ska gå till, och det vill jag prata med Ulf Kristersson om. Om han klev upp ur sandlådan och sa att han kunde prata med den hemske Åkesson skulle vi kunna ha ett konstruktivt samtal, säger SD-ledaren.

Expressen har sökt Andreas Norlén för kommentarer om kritiken, men hans pressekreterare meddelar att han inte vill säga något i nuläget.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.