Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkessons svärmor lämnar partiet

Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson lämnar partiet – och blir politisk vilde i riksdagen.
Foto: Olle Sporrong
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är sambo med Margareta Larssons dotter Louise Eriksson.
Foto: Christian Örnberg
När Margareta Larsson satt som ledamot i riksdagens kulturutskott hade hon Paula Bieler (bilden) som politisk sekreterare.
Foto: Pelle T Nilsson
Margareta Larsson riktar hård kritik mot bland andra Mattias Karlsson.
Foto: Mikael Sjöberg

SD-ledamoten och Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson lämnar partiet - och blir politisk vilde i riksdagen.

Expressen kan nu avslöja avhoppet och Larssons hårda kritik mot partitopparna Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

- Har man den här attityden, den här otäcka hierarkin och maktstrukturen och det här partiet en dag får regeringsmakten - då vill inte jag vara med längre. Det bävar jag för, säger Larsson till Expressen.

Margareta Larsson gick med i Sverigedemokraterna 2004 och var tidigare aktiv i lokalpolitiken i Gävle innan hon 2010 tog plats i riksdagen. Förutom riksdagsuppdraget har hon haft flera tunga poster i partiet, bland annat i partiets valberedning och som representant i Nordiska rådet. Hon är dessutom mamma till Louise Eriksson som är sambo och har barn med partiledaren Jimmie Åkesson.

För Expressen berättar hon nu om sitt beslut att lämna partiet - och bli politisk vilde i riksdagen. Hon beskriver hur rädslan spridit sig i partiet på grund av den nuvarande ledningens maktmetoder.

– Den här ledarkulten som finns i partiet i dag är ohälsosam. Går man emot ledningen i åsikter och tankar så kan man bli sparkad, utesluten eller köpas ut. Det här vet alla.

– I och med att man har en sån här ledarstruktur så frodas en sådan oerhörd rädsla bland medarbetare och ledamöter. Man går och vaktar på varandra, man vågar inte prata med varandra - för när som helst kan ledningens springpojke komma in på kontoret, säger hon och nämner flera exempel på hur SD-tjänstemän den senaste tiden sagt upp sig eller köpts ut.

"Det här är en maktsjuka"

Larsson nämner bland annat den interna övervakningen i partiet - som Expressen kunde avslöja i somras - som ett exempel på hur partiledningen detaljstyr och kontrollerar partiet.

– Det här är en maktsjuka. Jag kan likna det vid en sjukdom som inte går åt rätt håll utan åt det sämre hållet. Med tanke på att Sverigedemokraterna är ett parti som avskyr kommunismen så är det ganska förvånande att man kör med samma metoder själv, säger hon.

De som vill ta sig fram i partiet måste visa obrottslig lojalitet mot dem i partitoppen, medan de som kommer med egna initiativ eller har andra åsikter försvinner bort, enligt Larsson:

– Då uppfattas de som ett hot som man försöker göra sig av med.

"Skulle önska att delar av ledningen byts ut"

Margareta Larsson tror att ledarkulturen kan hota partiets framtid:

– Partiet växer och blir väldigt stort, men med tanke på att man fortsätter i den här riktningen så ser inte jag någon framtid för partiet. Det kommer att lösas upp inifrån av oerhörda konflikter, säger hon och fortsätter:

– Det borde finnas ett omdöme någonstans men den här ledningen som är nu - jag tycker inte att de har det omdömet. Jag skulle önska att delar av ledningen byts ut helt enkelt.

Vilka skulle du säga är huvudansvariga för att klimatet är som det är?

– Det är ett ledningsproblem. Som ledningen fungerar och vilken attityd man har så ger det ett avtryck på hela organisationen. I det här fallet anser jag direkt att det är Richard (partisekreteraren Richard Jomshof, reds anm) och Mattias (gruppledaren Mattias Karlsson, reds anm) - som jag anser borde bytas ut mot personer med omdöme.

Jimmie Åkesson är sedan en tid tillbaka från sjukskrivningen, har han något del i att det är som det är?

– Nej, jag vet inte vad som händer bakom kulisserna men jag vet att det fungerade mycket bättre när han och Björn Söder ledde. Det har gått helt överstyr sedan.

"En extra dimension"

Du är mamma till Louise Eriksson som är sambo med och har barn med partiledaren. Tror du att det här kan bli extra känsligt på grund av familjebanden?

– Det tror jag absolut att det kan. Det har väl större intresse och blir en extra dimension, säger Larsson som tillägger att hon inte berättat ens för sin dotter om beslutet att lämna partiet.

Beslutet att lämna partiet har växt fram och Larsson fattade det i somras. Hon ger flera exempel på när hon själv blivit utsatt för hur partiledningen vill kontrollera allt. Bland annat när hon satt i partiets valberedning så styrdes den, enligt henne, direkt av verkställande utskottet, VU, genom Jimmie Åkessons tidigare stabschef Linus Bylund som var deras förlängda arm. Inför EU-valet förra våren ville Bylund och VU ha in Hanna Wigh, som i dag är riksdagsledamot, i EU-parlamentet trots att valberedningen motsatte sig henne som toppnamn. Sedan ställdes de inför två kandidater som de överhuvudtaget inte diskuterat som toppnamn:

– När det var det här bråket och upprördheten inom valberedningen så utbrast en del i valberedningen att vad ska vi ha valberedningen till? Då kan väl VU sätta listorna på en gång. Sedan presenterades två kandidater som vi aldrig diskuterat som toppnamn överhuvudtaget. Det är de som sitter där nu.

"Man litar inte på mig längre"

Det är inte bara i valberedningen som beslut detaljstyrs av partiledningen över huvudet på enskilda SD-ledamöter, enligt Larsson. Hon har också varit aktiv i kyrkopolitiken sedan 2005 men nu lämnat kyrkomötet.

– Jag har varit drivande i motioner och debatter och upplevt att jag varit omtyckt också bland andra ledamöter. Så sätter då Mattias (Karlsson, reds anm) sina två påläggskalvar i kyrkomötet och helt plötsligt får man inte ens tillstånd att lägga de motioner man vill.  De tog sitt förmynderi på största allvar där gruppmötena mest bestod av monolog. Det var knappt att jag tilläts debattera mina egna motioner. Man litar inte på mig längre - man litar inte på någon. Då ska allt genomgå en sådan oerhörd censurkontroll, av vartenda ord och varenda skrivelse. Ett sånt klimat hade vi aldrig förut. Jag hoppade av kyrkomötet efter det.

"Var besatt av Mattias Karlssons arbete"

När hon tidigare satt som ledamot i riksdagens kulturutskott hade hon Paula Bieler, i dag riksdagsledamot, som politisk sekreterare. Bieler ses som väldigt lojal mot partiledningen och enligt Larsson fick hon ingen hjälp från henne.

– Hon var inte ett dugg intresserad av att samarbeta med mig utan var helt besatt av Mattias Karlssons arbete. Hon var bara intresserad av att jobba med Mattias Karlsson och framhäva sig själv i karriärstegen för att i den här mandatperioden bli riksdagsledamot.

Uppdraget i kulturutskottet avslutades sedan utan att Larsson informerades. Hon säger att hon sedan blev lovad att sedan få en plats i socialutskottet - för att jobba med vanvårdsfrågor som är hennes hjärtefråga. Istället knuffades hon ned till en ersättarplats men hon informerades inte om det heller - beskedet kom från en journalist.

– Det allvarliga är när beslut tas över huvudet på mig utan någon som helst diskussion. Jag försökte få en förklaring men möttes bara av en massa hemlighetsmakeri, säger hon och kallar det härskarteknik.

"De gick bakom ryggen på mig"

Larsson upplever att hon inte heller fick något stöd för att driva vanvårdsfrågan:

– Jag hade från början fått löfte om att min omfattande motion i frågan skulle bli en partimotion, det ändrades sedan till kommittémotion. Men när det var dags att lämna in motionerna ville plötsligt inte någon längre ställa sig bakom den. Trots att den fanns med i budgeten. Jag fick ensam stå för den. Det tyder på att frågan egentligen knappt haft halvhjärtat stöd.

Men droppen som fick bägaren att rinna över för Margareta Larsson var hur två partikamrater betett sig mot henne.

– Två kolleger gick bakom ryggen på mig och raserade mitt privatliv och därmed även min trygghet. Jag hade svårt att hämta mig efter det. Det har varit en oerhört jobbig tid efteråt.

Är de här två kollegerna riksdagsledamöter?

– Den ena är inte riksdagsledamot men hon är ledamot på ett annat ställe, säger Larsson som inte vill gå in på vilka de är eller vad de har gjort mot henne.

Tar en timeout

Margareta Larsson säger att hon nu tänker ta en timeout, vilket innebär att hon sitter kvar på sitt mandat men inte deltar i riksdagsarbetet.

Din kritik mot ledningen - är det många som delar den i partiet?

– Jag vet att det är många som tycker som jag när det gäller den nuvarande ledningen. Jag vet att det är oerhört många som vantrivs, jag vet att det är hemskt många som mår dåligt. Man mår så dåligt att man sedan i våras försöker få ett avtal med en firma som ska ta hand om sorgebearbetning.

Hur tror du att det kommer att tas emot av partiledningen att du nu blir politisk vilde?

– Det blir inga glada miner. Det vet jag. Sedan hur de hanterar det här är upp till dem. Det lägger jag inte så stor vikt vid.

"Jag har inget intresse av det"

Partisekreterare Richard Jomshof (SD) säger att han inte vill kommentera Margareta Larssons timeout överhuvudtaget.

Bland annat hävdar hon att du och Mattias Karlsson borde bytas ut mot personer med omdöme. Hur ser du på det?

– Det vill jag inte kommentera överhuvudtaget. 

Hur kommer det sig, hon har väl ändå haft en ganska viktig roll i partiet?

– För det första har jag inte läst artikeln och för det andra har jag inte tid. Jag har inget intresse av det helt enkelt. Jag måste så klart sätta mig in i detta innan jag kan kommentera det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.