Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkessons nya anklagelse mot Löfven

SD-ledaren Jimmie Åkesson är upprörd efter regeringens besked om att SD utestängs från samtal om antidemokratiska strömningar. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfven, statsminister. Foto: PONTUS HÖÖK

SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagar statsminister Stefan Löfven för att bagatellisera problemet med nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen. 

– Det är uppenbart att Stefan Löfven sätter den partipolitiska agendan först, säger han till Expressen efter beskedet om att regeringen återigen utestänger SD från blocköverskridande samtal. 

I onsdagens direktsändning av politikmagasinet "Bara politik" sade SD-ledaren att han vill se över lagstiftningen och utreda en kriminalisering av nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR:

– Det här är inte vilken organisation som helst. Vi måste politiskt se till att det blir förbjudet att ha samröre med terrororganisationer. 

Bara några timmar senare meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen ska bjuda in samtliga riksdagspartier utom SD till samtal om hur de antidemokratiska strömningarna ska kunna motverkas.

– Jag tycker så genuint illa om detta, vi håller på att passera en anständighetens gräns, konstaterade Löfven. 

Justitieministern om att utestänga SD

Justitieminister Morgan Johansson förklarar beslutet att utestänga SD:

– Vi betraktar dem som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. De har inte samma värdegrund enligt min uppfattning, och därför bjuder vi inte in dem till de här samtalen.

 

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger på torsdagen till Expressen att han beklagar regeringens beslut:

– Jag beklagar att Stefan Löfven inte ser värdet av en bred samling mot våldsamma extremister.

Samtidigt anklagar han statsministern för att inte ta problemet på allvar. 

– Det är uppenbart att Stefan Löfven sätter den partipolitiska agendan först. Oansvarigt och bagatelliserande av problemet.

Till Sveriges Radios "Studio Ett" säger Åkesson att utifrån den logiken borde även Vänsterpartiet då kunna uteslutas, men att han vill att alla inklusive Vänsterpartiet bör vara med i samtalet om våldsbejakande extremism.

I "Bara politik" diskuterade även KD-toppen Sara Skyttedal och den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i går kväll ett eventuellt förbud mot nazistorganisationer. 

– Jag hade gärna sett en modell som man har i Tyskland, där alla organisationer som helt vill undanröja förutsättningarna för grunden i grundlagen, det vill säga folkstyret, är förbjudna, sa Skyttedal. 

 

SE PROGRAMMET HÄR: Här ser du tidigare avsnitt av "Bara politik"