Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson kräver avtal med M och KD

”Det är bra om man kommer överens, att det också sätts på pränt”.
Jimmie Åkesson.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Jimmie Åkesson (SD) kräver att Moderaterna och Kristdemokraterna skriver avtal med partiet inför ett framtida budgetsamarbete.

Partiledaren vill att avtalet ska handla om politikens grunder, rapporterar SVT:s ”Agenda”.

– Det är bra om man kommer överens, att det också sätts på pränt, säger Åkesson i programmet.

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, vill veta vad partiet ska förhålla sig till om det skulle bli ett framtida budgetsamarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. 

– Det tror jag är avgörande, åtminstone det fundamenta måste sättas i pränt. Utgångspunkterna, de övergripande linjerna, säger han till SVT:s Agenda.

SD-ledaren har även krav för att släppa fram Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, som statsminister. Kraven beror på valresultatet, men handlar om partiets inflytande vid en sådan regering.

Åkesson: Borde få större inflytande än KD

Jimmie Åkesson vill se att inflytandet blir proportionerligt. Med det menas att SD borde få större inflytande än Kristdemokraterna, säger han.

– Jag menar att om man ska ingå i ett samarbete i någon form så är det rimligt att man får inflytande i proportion till sin storlek, säger partiledaren till SVT.

Åkesson får frågan om han pratat med KD-ledaren Ebba Busch om kravet. Han svarar att han tror ”att man förstår de här sakerna”.

– Och det är klart att om vi får en sådan position att vi kan få en regering att agera i rätt riktning i frågor som vi tycker är viktiga så ska vi göra det, säger Jimmie Åkesson till SVT.

Expressen söker Moderaterna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna avböjer att kommentera.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson (SD) och Miljöpartiets Annika Hirvonen (MP) möttes på onsdagen i en debatt om migrationen i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.