Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkessons krav på Ulf Kristersson inför valet

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson efter SVT:s ”30 minuter” tidigare i år.
JImmie Åkesson, SD-ledare.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson i riksdagen 2019.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett ja till Ulf Kristersson (M) som statsminister kommer inte gratis från Sverigedemokraterna.

SD har tydliga krav – och redan nu anpassar partierna sina förslag till varandra i riksdagen, enligt partiledaren Jimmie Åkesson.

– Det blir betydligt lättare för oss att släppa fram en moderat statsminister om vi vet vad vi faktiskt får, säger han i en intervju med Göteborgs-Posten.

Migrations- och rättspolitik finns bland de områden där SD vill se reellt sakpolitiskt inflytande för att stötta en högerregering.

Redan nu vill partiet inleda förhandlingar för att ta fram gemensamma löften för de närmaste åren. Helst vill SD sitta i regering och partiet ser gärna ett skriftligt avtal med de andra partierna, även om Åkesson kan tänka sig flera varianter.

– Det är sakpolitiken som kommer stå i fokus i valet. Att vi vill byta regering är självklart, men det ska ske för att det ska bli bättre. En ny regering av Reinfeldt-typ är helt ointressant för oss, säger Jimmie Åkesson till GP.

Kan bli aktuellt med SD-tjänstemän

Själv siktar han i första hand på justitieministerposten, även om Ulf Kristersson har stängt dörren till några SD-statsråd. Däremot kan det bli aktuellt med sverigedemokratiska tjänstemän i regeringskansliet.

Positivt, tycker Jimmie Åkesson, som också berättar att partiet nu fortsätter med att vässa sina förslag och sin strategi.

– Det är viktigt inte minst i relation till andra partier, vi måste bli ännu bättre. Vi har idéerna och visionerna men måste också fortsätta den professionaliseringsprocess som pågått sedan vi kom in i riksdagen, säger han i GP-intervjun.

Det är med M och KD som Sverigedemokraterna helst vill samarbeta efter valet. Nyligen sa Liberalerna, efter en uppslitande debatt i partiet, ja till att stödja en borgerlig regering även om den kräver SD-stöd.

Åkesson: Då ska vi vara med och förhandla

Men Jimmie Åkesson har inte gett mycket för det beskedet. L vill nämligen inte se något budgetsamarbete på det sätt som partiet nu har med januaripartierna.

– Det är ingen intressant lösning för oss alls, vi tänker inte komma in från sidan. Ska vi stödja en budget ska vi vara med och förhandla, säger Jimmie Åkesson till GP.

Se Niklas Svenssons intervju med Jimmie Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.