Jimmie Åkessons krav på Moderaterna

Jimmie Åkesson och SD är beredda att stödja Anna Kinberg Batra som statsminister efter nästa val.
Foto: Sven Lindwall
Kraven på Kinberg Batra är att politiken i så fall anpassas efter SD:s önskemål.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Sverigedemokraterna är beredda att stödja Anna Kinberg Batra som statsminister efter nästa val, även om de inte får förhandla om budgeten, skriver Dagens Industri.

Dock måste politiken i så fall anpassas efter SD:s önskemål, berättar partiledare Jimmie Åkesson för tidningen.

Ledarna för allianspartierna har meddelat att de kommer rösta nej till Stefan Löfven (S) som statsminister efter nästa val.

– Det kommer vi också att göra, säger Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, till Dagens Industri.

"Politikens innehåll är avgörande"

SD tänker backa upp en regering ledd av Moderaterna, även om partiet inte bjuds in till att förhandla om själva budgeten.

– Det är politikens innehåll som är avgörande för oss, det är bara det, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Dock listar han krav om att M måste anpassa sin politik efter SD:s önskemål. M måste hålla fast vid sin nya restriktiva linje, den tillfälliga asyllagen måste bli permanent och dessutom måste krav på ökad anhöriginvandring avvisas, skriver tidningen.

I intervjun säger sig Jimmie Åkesson se ett scenario där varken Liberalerna eller Centern behövs för att bilda majoritet i riksdagen.

– Jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna stödja en invandringspolitik där Centern har ett inflytande, säger han till tidningen.

Bygger nätverk för att sätta press

Men Jimmie Åkesson ställer även fler krav för att stödja Anna Kingberg Batra som statsminister. Det handlar bland annat om skärpta straff och satsningar på de pensionärer som har det sämst ställt.

Tidningen har pratat med flera högt uppsatta personer inom SD som redogör för hur partiledningen, liksom företrädare ute i landet, arbetar med att bygga nätverk med moderater. Tanken är att det ska sätta press på Anna Kinberg Batra inifrån sitt eget parti i syfte att närma sig SD efter nästa val.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.