Foto: Nyheter24.se/Privat
 Foto: Nyheter24.se/Privat

Jimmie Åkessons hån mot Mona Sahlin

Publicerad

Här hånar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin, enligt Nyheter24.se.

Med en Tobleroneask i händerna låter han sig fotograferas ombord på en kryssning några månader före valet 2010.

Åkesson är utklädd med peruk - enligt pressekreteraren en förklädnad.

– Det var en rolig grej, helt enkelt, säger Jimmie Åkesson till Expressen.se.

Nyheter24 publicerade tidigare i dag bilden.

SD-partiledaren Jimmie Åkesson kommenterar till Expressen.se:

- Jag fick en choklad i present, och dom ville ta en bild dom som gav mig chokladen. Konstigare än så var det inte då.

- Jag var där i ett privat sammanhang, det var en rolig grej helt enkelt. Jag lånade löshår av en tjej i sällskapet, som var med. Kajal hade jag nog också, tror jag. Och bandanan delade dom ut på den här båten, så det var därifrån den kom.

Vad tänker du i dag då - för nu publiceras ju den här bilden rätt brett?

- I ett privat fotoalbum så tycker jag att det är en ganska rolig bild, med tanke på hur jag ser ut. Men i tidningen är det inte lika kul om man samtidigt är partiledare, givetvis.

"Ingen fylleresa"

Enligt Linus Bylund, pressekreterare hos SD-ledaren Jimmie Åkesson, togs bilden på en så kallad rockkryssning 2010.

– Jag vet inte exakt vad som hände då, men det var ingen fylleresa. Absolut inte. Möjligtvis hade det tagits någon mellis på lunchen, säger Bylund till Expressen.se.

Nyheter24.se. publicerade på måndagen bilden på Jimmie Åkesson med rubriken "Här fyllehånar Jimmie Åkesson Mona Sahlin".

– Det är fel, Jimmie var helt nykter.

Och anledningen till att han bar peruk förklarar Linus Bylund:

– Vid den här tiden hade Jimmie Åkesson inga Säpovakter, därför hade han en förklädnad.

"Inte den stilen"

Enligt Bylund handlade inte heller om något hån mot dåvarande S-ledaren Mona Sahlin.

– Jimmie har inte den stilen, att han hånar någon. Det värsta han har sagt är väl att "Sahlin är vår bästa valarbetare".

Linus Bylund hävdar samtidigt att bilden togs av en person som gav Tobleroneasken i present till Jimmie Åkesson. Det var ingen partikamrat, enligt Bylund.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ville under måndagen först inte kommentera bilden på sig själv.

– Han kan inte prioritera att kommentera alla nyheter. Det här handlar om trams.

"Inte ett parti som alla andra"

Mona Sahlin skrattar först till när hon får se bilderna av Nyheter24.

Mona Sahlin.Foto: Cornelia Nordström
– Det här visar på att det inte bara är Kent Ekeroth och järnrörsgänget som beter sig på ett olämpligt sätt. Jag skrattar åt det. Men SD är inte ett parti som alla andra, säger hon till Nyheter24.

Mona Sahlin säger också att Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund eller Jan Björklund aldrig skulle "få för sig att ta på sig så här och bete sig på det här sättet."

– Det här bevisar att man inte bara kan ta på sig en kostym och förvänta sig att man inte ska bli granskad, säger hon till Nyheter24.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag