Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson vill stoppa regeringens skattehöjning

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill diskutera regeringens skatteförslag – med Moderaterna. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andesson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna vill stoppa regeringens skattehöjning på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. 

Det säger nu partiledaren Jimmie Åkesson, som på onsdagskvällen medverkar i Expressens "Bara Politik". 

– Jag träffar gärna Moderaterna för att diskutera frågan, säger han. 

I regeringens budget, som i dag överlämnas till riksdagen, föreslås en höjning av skatten på investeringssparkonto och kapitalförsäkringar med 0,25 procentenheter. 

– Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män, hävdade nyligen Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson. 

Men förslaget har kritiserades av både oppositionen och sparekonomer. 

Jimmie Åkesson vill stoppa förslaget

Nu säger SD-ledaren Jimmie Åkesson, som på onsdagskvällen frågas ut i Expressens politikprogram "Bara Politik", att han vill stoppa det.

Jimmie Åkesson medverkar i kvällens direktsändning av "Bara Politik". Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi har diskuterat frågan utifrån den enskilde småspararens och den blivande pensionärens perspektiv. Ett sparande kan vara en viktig del för den enskildes framtida ekonomi och något som bör uppmuntras, säger han. 

Vill du ha samtal med allianspartierna om detta?

– Jag har alltid sagt att jag är öppen för samtal med andra partier. Just denna fråga hanteras av riksdagens finansutskott så det vore åtminstone rimligt att frågan diskuteras inom ramen för utskottet. Men jag träffar gärna framför allt Moderaterna för att diskutera frågan.

Vilka menar du blir effekterna om regeringens skattehöjning går igenom?

– Om skattehöjningen går igenom kan det dels bli ekonomiska effekter för den enskilde. Men det signalerar också att betydelsen av ett enskilt sparande plötsligt inte är lika viktigt. För en tid sedan togs avdragsrätten bort för privat pensionssparande och nu vill man försämra även för denna sparform. Sammantaget sänder det fel signaler i brinnande högkonjunktur. 

M-toppen: "Drabbar vanligt folk"

Moderaternas skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stengard sågade nyligen förslaget på motsvarande vis:

Moderaternas skattepolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är också kritisk till regeringens föreslagna skattehöjning. Foto: FREDRIK WENNERLUND

 

– Det här är ännu en av skattehöjningarna som drabbar vanligt folk. Först gör man skattehöjningar på arbete och nu ger man sig också på sparande. Vi vill ju att människor ska spara ihop till en buffert. Så jag tycker det här sänder helt fel signaler.

Förstärkningar i sjukvård

Att man satsar på polis och rättskedjan är bra, säger Jimmie Åkesson, även om det är för lite och för sent, menar han. 

– Det här är en budget när nästan alla får allting. Det är väldigt mycket valfläsk. Det märks att det är val, säger Åkesson. 

Han säger även att SD kommer föreslå i sin skuggbudget förstärkningar i välfärden och sjukvården.

–  Vi sidan av polis och tryggheten i samhället är det vården som har den största krisen, säger han.

"Vi är näst största parti"

Jimmie Åkesson har tidigare sagt att han inte utesluter att SD kan fälla alliansens budget om de inte får inflytande. På frågan om det betyder att han är beredd att stötta den nuvarande rödgröna regeringen i något läge säger han:

– Allting i det här läget är ju hypotetiskt. Jag har sagt att jag inte kan utesluta någonting. Skulle jag börja med att utesluta saker så är det inte särskilt konstruktivt. Jag hoppas fortfarande på att framför allt M och KD ska ta sitt förnuft till fånga och börja förhandla också med oss. Jag tror att det blir så, säger Åkesson. 

Han kommenterar även partiledarkandidaten Ulf Kristersson (M):

– Han har inte heller lyckas svara riktigt på frågorna hur man ska förhålla sig till oss. Han svävar på målet. Jag begriper det inte. Vi har suttit i riksdagen i sju år och man verkar fortfarande inte ha förstått det. I dag är vi, i de flesta mätningar, näst största parti. Man måste tänka om någon gång. Förr eller senare så gör man det också.

 

 

SE PROGRAMMEN:  Här ser du tidigare avsnitt av "Bara Politik" 

 

"Bara Politik" sänds i Expressen TV och i ComHems nät, kanalplats 43, varje onsdag klockan 19.00. 

 

ISK och kapitalförsäkringar

Investeringssparkonton, ISK, infördes 2012. Regeringens syfte var att underlätta för sparare att köpa, sälja och byta aktier och fonder. Många samlar i dag sitt fondsparande på ett ISK-konto.

 

Det är fritt att ta ut pengar från kontot och uttagen beskattas inte. Innehavet på ISK schablonbeskattas i stället en gång om året, oavsett om man gör vinst eller förlust. Skattens storlek styrs av statslåneräntan. I dag är skatten 0,4 procent, vilket för ett genomsnittligt sparande innebär 320 kronor per år.

 

Den 1 januari 2016 försvann avdragsrätten för individuellt pensionssparande, IPS, samt för pensionsförsäkringar. Folk uppmanades spara till sina pensioner via ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring. Även kapitalförsäkringen schablonbeskattas, men tillgångarna i försäkringen ägs av ett försäkringsbolag i stället för en bank eller ett värdepappersbolag.

 

Källa: Skatteverket, Konsumenternas.se, Swedbank, Avanza.

 

 

Bara politik onsdag 20 september

Partilederna fortsätter att avlösa varandra i Expressens direktsända succéprogram "Bara politik". I kvällens program har turen kommit till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson – som gäster programmet för tredje gången. 

Dessutom möts KD-toppen Sara Skyttedal och S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i en debatt om regeringens budget – och alliansens framtid.

19.00 Programmet börjar

19.02 Debatten

Kristdemokraternas kommunalråd i Linköping, Sara Skyttedal, möter den s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i en debatt om:

Regeringens budget, som i dag överlämnas till riksdagen

Alliansens framtid

Nazistorganisationen NMR:s kommande demonstration i Göteborg. Borde sådana organisationer förbjudas?

19.11 Intervjun

Finansminister Magdalena Andersson intervjuas om regeringens budget.

19.14 Utfrågningen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avslöjar nyheter ur partiets skuggbudget. Han får också frågan om i vilket läge han är beredd att släppa fram en rödgrön regering – och när kommer egentligen Sverigedemokraternas vitbok?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!