Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson vill regera med M och KD

Jimmie Åkesson öppnar upp för att regera med M och KD. Foto: Sven Lindwall

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill se en M-KD-SD-regeringe.

Nu vill han sätta press på moderatledaren Anna Kinberg Batra om att hon ska bryta isoleringen av Sverigedemokraterna.

– Nu är det upp till bevis, Moderaterna och Anna Kinberg Batra, säger Jimmie Åkesson.

Det var en hes SD-ledare som vid 11.30-tiden på lördagen klev upp i talarstolen på Scandic Star hotell i Lund för att hålla tal inför Sverigedemokraternas partikongress, så kallade landsdagar. Någon minut tidigare hade omvalts som partiordförande.

I talet anknöt SD-ledaren till flyktingkrisen och den skärpning i asylpolitiken som presenterats från både regeringen och allianspartierna.

– De andra partierna börjar tävla med oss om åtgärder för att hör och häpna minska asyltrycket. Verkligheten har kommit i kapp de gamla partierna, sade Åkesson.

Åkesson riktade också kritik mot statsminister Stefan Löfven uttalande om att Sverige varit naivt i förhållande till terrorhotet.

– Jag kände mig närmast kränkt av Stefan Löfvens påhopp på mig och svenska folket. Det är möjligt att Stefan Löfven och hans regering blev tagna på sängen, att terrorhot kom som en blixt från klar himmel för honom.

SD-ledaren menade att Sverige ska delta i kampen mot Islamiska staten med "alla till buds stående medel", inklusive militära.

SD vill samarbeta med M och KD

Men talets stora punkt blev att Åkesson nu vänder sig direkt mot Moderaterna och Kristdemokraterna - i syfte att bilda regering med dem.

– Jag upplever en mitten högerregering som det mest realistiska, sade Åkesson.

Han pekade på flera politikområden där SD står nära M och KD. Förutom asylpolitiken så nämnde han bland annat försvarspolitiken, skattepolitiken, familjepolitiken och delar av biståndspolitiken.

– Vi är givet det aktuella opinionsläget den största partikonstellationen, sade Åkesson om en M-KD-SD-regering.

Regeringsutspelet riktade Åkesson direkt till M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Vill du ha en annan regering?, sade Åkesson och tillade:

– Nu är det upp till bevis, Moderaterna och Anna Kinberg Batra.

"Tröskeln har sänkts"

Efteråt vidareutvecklar Jimmie Åkesson sitt resonemang för Expressen.

Hur verklighetsförankrat är ditt önskemål i dagens läge?

– I väldigt hög grad hänger det ihop med utvecklingen inom framför allt Moderaterna vad gäller invandringspolitiken och den omsvängning vi har sett – som rimligen borde innebära att tröskeln för att samtala och samarbeta med oss måste ha sänkts avsevärt.

Vidare säger Jimmie Åkesson till Expressen att Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas politik hänger ihop på flera andra plan också.

– Det har ju varit invandringspolitiken man har hänvisat till när man sagt att man inte vill samarbeta med. Nu finns inte det hindret på samma sätt längre. Det är en betydligt mer realistisk uppfattning i dag än för bara några veckor sen.

– Men sen finns det också beröringspunkter i många andra frågor när vi pratar om utbildningspolitik och skattepolitik, försvarspolitik, energipolitik och jobbpolitiken, som gör att vi skulle kunna komma överens.

Han tillägger:

– Sen finns det också ett opinionsläge enligt vissa institut där vi tre partier skulle utgöra en väldigt stor konstellation i riksdagen. Om inte med helt egen majoritet så i alla fall nära, förutsatt att KD klarar spärren. Det är klart att allt det här sammantaget gör att jag åtminstone i min analys ser detta som det mest realistiska alternativet.