Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson vill ha duell med Löfven

SD-ledaren Jimmie Åkesson talade på partiets landsdagar.
Foto: Sven Lindwall

Jimmie Åkesson valdes om till partiordförande till stående ovationer.

Sedan höll han sitt tal där han fokuserade mer på de andra partierna än sitt eget – och riktade kängor från höger till vänster.

Han kom ofta in på S-ledaren Stefan Löfven och utmanade honom till en duell:

– Så lätt ska du inte komma undan. Om det är så att du vägrar komma ut på banan, då ska vi tvinga ut dig på banan, sa Åkesson.

Sverigedemokraterna fortsatte sina landsdagar i Västerås på lördagen. Jimmie Åkesson, 34, har lett partiet sedan 2005 och valdes på lördagen om innan han höll sitt tal klockan 11.

Han inledde med att prata om att partiet ökat i flera opinionsundersökningar.

– Nya partier brukar inte öka, utan åka ur riksdagen lika snabbt som man kommer in. Men vi har gjort tvärtom. Trots etablissemangets massiva försök att få stopp på oss har vi gått vår egen väg, sa Jimmie Åkesson.

"Kraftig begränsning"

Han fortsatte sedan att prata om tyfonen på Filippinerna, inbördeskriget i Syrien och andra krigs- och katastrofområden.

– Men det blir så fel när svenska politiker ska hantera konflikten i Syrien från sitt etnocentriska perspektiv. De tror att alla som befinner sig i krig runtom i världen har som högsta dröm att bo i Sverige. Det tror inte jag. Jag tror de framför allt vill ha mat och tak över huvudet.

Och Åkesson kom sedan in på invandring:

– Vi vill ha en kraftig begränsning av invandring, kombinerat med verkliga krav på de som kommer hit. Där skiljer vi oss från de andra riksdagspartierna. Där är vi Sveriges verkliga oppositionsparti.

"Tillåt mig tvivla"

Sedan började Åkesson med attacker mot regeringen och oppositionen.

– Regeringen är så dålig att den får den rödgröna kartellen att se bra ut.

– Är verkligen Stefan Löfvens alternativ, den rödgröna kartellen, svaret? Tillåt mig att tvivla. Han säger inte så mycket, och när han ger ett besked var det ett besked som inte var ett besked.

Jimmie Åkesson talade sedan om Miljöpartiet och Vänsterpartiet som "tillväxtfientliga."

– När Miljöpartiet föreslog att man ska bekämpa maffian med fler och gratis komvuxplatser var det inget olycksfall i arbetet utan det finns många liknande förslag, sa Åkesson och fortsatte:

– Till alla väljare i Sverige: Jag vill å det bestämdaste varna för att släppa fram sådana här partier i regeringsställning i vårt land."

Vi ses i duell

Sedan utmanade Åkesson Löfven till en duell, och citerade Expressen om att Löfven sagt att han "inte behärskar Sverigedemokraterna."

– Vi kommer att besöka dina starkaste fästen, vi tänker besöka arbetsplatserna där dina väljare jobbar. Vi tänker visa att du och ditt parti svikit de idéer som en gång byggde folkhemmet.

– Löfven verkar ha bestämt sig för att inte gå i polemik med oss, att inte ge oss utrymme i onödan, sa Åkesson och fortsatte:

– Stefan Löfven, så lätt ska du inte komma undan. Om det är så att du vägrar komma ut på banan, då ska vi tvinga ut dig på banan. Om du vågar så ses vi en duell om detta. Du får gärna välja tid och plats, men du ska helt enkelt inte komma undan".

Men Jimmie Åkessons utmaning kommer inte att antas av Stefan Löfven - någon enskild duell med SD-ledaren kommer inte att bli aktuellt.

– Stefan Löfven debatterar politiska frågor i partiledardebatterna. Eftersom Löfven inte sitter i riksdagen är han inte med i riksdagens partiledardebatter. Men i tv har de ju mötts flera gånger, säger Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven.

När det kommer till enskilda dueller kommer Löfven endast att möta Fredrik Reinfeldt, som statsministerkandidater. Jimmie Åkesson får vänta till nästa partiledardebatt.

– Det är svårt för mig att veta vad han menar med att tvinga till duell, han har möjligheter att debattera med Stefan Löfven i nästa partiledardebatt som blir i vår, säger Erik Nises.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.