Jimmie Åkesson vill att utsatta områden rivs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson anser att särskilt utsatta områden bör rivas och avvecklas.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren anser att Danmark är "ett föredöme" när det kommer till invandrings- och integrationspolitiken.
Foto: SVEN LINDWALL
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har föreslagit att man ska riva och avveckla särskilt utsatta områden.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Jimmie Åkesson, SD, vill att särskilt utsatta områden rivs och avvecklas. 

SD-ledaren anser att det är bättre att "tänka om" än att renovera – och därmed följa danska regeringens förslag.

– Man måste bryta de negativa strukturerna, säger partiledaren i P1.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson "förklarade krig" mot den organiserade brottsligheten i januari tidigare i år. 

Partiet föreslog att man ska kunna sätta in militär som kan bistå polisen för att komma tillrätta med brottsligheten.

– Läget är så kritiskt att vi måste ta till de resurser som finns. Försvarets resurser är samhällets resurser och bör nyttjas där de gör bäst nytta, sade Jimmie Åkesson efter debatten.

I samma uppmärksammade debatt uteslöt inte statsminister Stefan Löfven, S, att sätta in militären mot de kriminella gängen. 

Jimmie Åkesson (SD) vill riva särskilt utsatta områden

I P1-programmet "Mitt Sverige" säger nu SD-ledaren att Sverige bör titta på hur den danska regeringen vill lösa problemen med särskilt utsatta områden. 

Den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen, borgerliga Venstre, har föreslagit att man ska riva och avveckla områdena för att därefter placera om människor boendes i de särskilt utsatta områdena. I sitt nyårstal sade han att "ghettona ska avvecklas helt".

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sa i sitt nyårstal att ”ghettona ska avvecklas helt”.
Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

På frågan om Sverige borde riva ner och avveckla liknande områden i Sverige svarar Jimmie Åkesson:

– Ja, det borde man. 

”Pratar inte om att kasta ut människor”

Partiledaren säger att Sveriges problem är "långt mer" omfattande än Danmarks när det gäller särskilt utsatta områden dels för att landet är mindre, dels för att de "fört en mer ansvarsfull politik under lång tid". 

– Man måste bryta de negativa strukturerna. Den här nya lagstiftningen som danska regeringen föreslår är jag inte detaljinsatt i, men vi tittar på den just nu för att se vad det finns där som man skulle kunna använda i Sverige, säger han. 

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: SVEN LINDWALL

Jimmie Åkesson tillägger att det inte handlar om att jämna byggnader med marken över en natt, men att man måste tänka långsiktigt. På frågan om var människorna i berörda områden ska ta vägen svarar SD-ledaren: 

– Nu pratar vi inte om att kasta ut människor. Det här handlar om att i stället för att lägga oerhörda resurser på att renovera de här områdena så bör man tänka om och vi bör kanske börja om från början och långsiktigt fasa ut det här och ersätta det med mer acceptabla boendemiljöer som är modernare och utformade för det samhälle vi har i dag. 

Åkesson: Danmark ”en förebild”

Jimmie Åkesson säger också att Danmark är "en förebild" när det gäller deras invandrings- och integrationspolitik, men också inom andra områden såsom kriminalitet och vårdköer. 

Expressen har sökt Jimmie Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.