Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson: ”Vilken planet har han levt på?”

Hör Jimmie Åkessons kritik mot Stefan Löfven.
Stefan Löfven i Agenda.Foto: SVT / SVT
Statsministern intervjuas av SVT:s Anders Holmberg.Foto: SVT / SVT
SD-ledaren Jimmie Åkesson.Foto: OLLE SPORRONG

För snart en vecka sedan intervjuades Stefan Löfven i Agenda.

Kritiken mot statsministern har inte varit nådig – och nu uttalar sig även Jimmie Åkesson om Löfvens ord om gängvåld och migration.

– Jag vet inte vilken planet han har levt på under alla de här åren, säger Åkesson till HD och Sydsvenskan.

SVT:s Anders Holmbergs frågade bland annat statsministern om vad som orsakat det ökande gängvåldet – och Löfven har under veckan kritiserats för att ha svarat otydligt.

Bland annat sa han att man inte ”såg detta komma”. Kritiker har även reagerat på att Löfven inte ville dra några paralleller till migrationen.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallade intervjun en ”katastrof”. Hon konstaterade även att Löfven ”inte kunde svara på varför Sverige avviker från 13 jämförbara länder och toppar listan över flest dödsskjutningar av unga män”.

Statsminister Stefan Löfven (S) gästade SVT:s ”Agenda” för att prata om bland annat dödsskjutningarna. Hans medverkan har fått stark kritik.

Åkessons attack: ”Obegripligt”

I en intervju med HD och Sydsvenskan ger nu SD-ledaren Jimmie Åkesson sin syn på statministerns ovilja att koppla ihop invandringen med brottsligheten:

– Det är fullständigt verklighetsfrånvänt om man inte kopplar det här till migrationspolitiken och havererad integrationspolitik. Det är klart att vi alltid haft klyftor i samhället men det här att vi skjuter varandra på öppen gata, att det sprängs och människor har en kriminell livsstil och befinner sig i de här kriminella strukturerna. Det är alldeles uppenbart att de har bakgrund i andra länder och att de inte anser sig vara en del av det svenska samhället, säger Jimmie Åkesson.

– När Stefan Löfven sitter i tv och säger att ”vi såg det inte komma”, det inger inget som helst förtroende. Det är helt obegripligt för mig hur någon kan rösta på en person som säger så. Jag vet inte vilken planet han har levt på under alla de här åren.

Löfven försvaras av partisekreteraren

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad försvarade Löfven i P1-morgon på fredagen.

– Veckan visar tydligt hur svårt det är att i dagens debattklimat föra resonemang om segregation och om kriminalitet, säger hon och fortsätter:

– Finns det däremot en koppling mellan migration och kriminalitet? Nej, självklart inte.

Jimmie Åkesson talade under SD:s landsdagar i Örebro.

Sverigedemokraternas partiledare talade under SD:s landsdagar i Örebro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.