Jimmie Åkesson: "Var
i en hotfull situation"

Publicerad

Efter Expressens avslöjanden om Sverigedemokraterna:

På torsdagskvällen ställde Expressens Niklas Svensson SD-ledaren mot väggen i "Bar och politik".

Där försvarade partiledaren att hans partikamrater beväpnat sig med järnrör.

– Man har funnit sig i en situation som man har funnit som hotfull, sa Åkesson.

 

Läser du detta i vår iPhone-app? Klicka här för att se sändningen.

Efter flera hektiska dygn för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson mötte han Expressens Niklas Svensson i "Bar och politik" i Expressen TV.

Under veckan har Expressen avslöjat nya uppgifter om ett bråk i centrala Stockholm som flera SD-toppar var inblandade i.

Den ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist tvingades lämna sina uppdrag för partiet efter att det kommit fram att han skrikit rasistiska och sexistiska påhopp.

Den rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth har tagit en timeout efter att det visat sig att han var med och beväpnade sig med järnrör efter bråket.

"Onödigt att man överdrivit"

På frågan vad han tyckte om att tre av hans partikamrater beväpnade sig med järnrör efter ett bråk i centrala Stockholm svarade han:

– Det är ju den typen av beskrivningar av händelseförloppet som har präglat de senaste dagarna.

– Jag tycker att det är onödigt att man överdrivit och sagt att man sprungit runt med järnrör på stan. Man har funnit sig i en situation som man har funnit som hotfull.

"I det närmaste obefintligt"

Jimmie Åkesson fick frågan vilket förtroende han hade för Kent Ekeroth.

– Det är väldigt, väldigt lågt just nu, i det närmaste obefintligt, sa han.

Om varför han inte har tvingats lämna sina uppdrag likt Erik Almqvist svarar partiledaren:

– Vi vill ha tid att tänka på det här, jag vill inte fatta ett sådant långsiktigt beslut i affekt. Erik Almqvist utrycker också värderingar. Det gör inte Kent Ekeroth. Han befinner sig i ett dåligt sammanhang och han tar en massa dumma beslut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag