Åkesson efter Kristerssons ursäkt: ”Jag valde att ta åt mig av den”

Hör Jimmie Åkessons kritik mot Stefan Löfven.
Jimmie Åkesson under talet.
Foto: SVEN LINDWALL
Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson i Agenda.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Jimmie Åkesson med en stor bukett.
Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Löfven tidigare i veckan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På lördagen valdes Jimmie Åkesson som partiledare för Sverigedemokraterna i ytterligare två år. Men i det efterföljande talet valde han att inte prata så mycket om Sverigedemokraterna – utan om Stefan Löfven, som han attackerade hårt. 

– Han är ju statsminister. Och för kanske den mest misslyckade regeringen vi någonsin har haft i det här landet. Då förtjänar man inte bara kritik. Man förtjänar att någon går hårt åt, sade Jimmie Åkesson till Expressen efter talet.  

Det är med vind i seglen – i vissa mätningar är Sverigedemokraterna nu Sveriges största parti – som Jimmie Åkesson under lördagen ställde sig på scenen efter att ha valts till partiledare i ytterligare två år. I talet tog han bland annat upp den intervju som statsminister Stefan Löfven (S) gjorde i SVT:s ”Agenda” om gängkriminaliteten förra helgen, som starkt kritiserats sedan dess. 

– Hur många gånger kan man egentligen ertappas med att vara komplett verklighetsfrånvänd utan att man blir avsatt? För mig är det fullständigt obegripligt att någon tänkande människa överhuvudtaget fortfarande kan rösta på dessa människor, sade han. 

Samtidigt gav han M-ledaren Ulf Kristersson beröm för att han bett om ursäkt för delar av den politik som Moderaterna fört på området. På Facebook skrev Ulf Kristersson bland annat: ”I den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”. 

– Den ursäkt som moderatledaren nu levererat tycker jag att vi alla kan ta åt oss alldeles oavsett om den var riktad enbart till utfrysta moderater eller till alla oss andra som år efter år tvingats ta skydd från den ena hatiska attacken efter den andra, sa Jimmie Åkesson i talet. 

Jimmie Åkesson under talet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en intervju efteråt säger han till Expressen varför han valde att fokusera så mycket på Stefan Löfven: 

– Han är ju statsminister. Och för kanske den mest misslyckade regeringen vi någonsin haft i det här landet. Så förtjänar man inte bara kritik, utan man förtjänar att någon går hårt åt dig. 

Du sa i talet att han inte behöver be om ursäkt – utan att det räcker med att han avgår. Hur sannolikt bedömer du att det är att han gör det? 

– Det beror på vilken tidning man läser. Men nej, det är väl inte särskilt sannolikt. Men det förändrar ju inte det faktum att jag ändå tycker att han borde göra det. 

Du hyllade Kristersson för att han bett om ursäkt för bland annat delar av den politik som Moderaterna tidigare fört. Vad säger du till de som ser detta som en slags parningslek? 

– Jag kan tänka mig att den här ursäkten från Ulf Kristersson förmodligen satt långt inne, och den var lite krystad också. Sedan är det lite oklart vem han riktade den till, om det bara var till egna kompisarna eller om det var till mig och andra. Jag valde ändå att ta åt mig av den. 

Finns det något Sverigedemokraterna borde be om ursäkt för? 

– Det gör det säkert. Men vi har faktiskt inte haft ansvar för att styra det här landet än.

Iraks försvarsminister har visats få svenska bidrag. Hur kan det ske? 

– Det är bara ännu ett exempel på hur slappt det är i Sverige. Hur det kan gå till när vi inte har någon koll på vilka som tar sig in i vårt land, vad de gör här, varför de ska vara här och var de sen tar vägen. Det är helt absurt från början till slut den här historien. Man tror knappt att det är sant. Det är en jättestor skandal. 

Vad vill ni göra för att sådant här inte ska kunna ske? 

– Vi har alltid hävdat att vi måste veta dels vilka som är här, vi släpper inte in vem som helst. Har man inte skäl att vara här, vilket man uppenbarligen inte har om man samtidigt kan vara försvarsminister i ett annat land – ja då ska man inte släppas in från första början. och man ska definitivt inte få bidrag från Försäkringskassan långt efter att man åkt härifrån. 

Jimmie Åkesson: ”Han duger inte”

I intervju med DN riktar Jimmie Åkesson än hårdare kritik Stefan Löfven, och säger att statsministern inte duger i sitt uppdrag.

– Man undrar vilken planet han har levt på under alla dessa år som Sverige har förändrats till den grad som ändå skett, där han på fullaste allvar sitter i tv och säger att invandringspolitiken inte haft någon betydelse för framväxten av gängkriminalitet. Det är så verklighetsfrånvänt att man baxnar. Han duger inte i det uppdraget. Han saknar kontakt med verkligheten, säger Jimmie Åkesson till tidningen.

Jimmie Åkesson blev partiledare för Sverigedemokraterna 2005. Sitter han hela perioden som han nu valts för kommer han därmed att ha varit partiledare i hela 16 år. I en intervju med Expressen i förra veckan sade han dessutom att han åtminstone planerar att vara partiledare fram till 2023.

– Jag har egentligen sagt att om jag ställer upp den här gången så får jag nog vara beredd att vara med över nästa val också. Och vi har ju landsdagar igen om två år. Så det är min ambition.

Jimmie Åkesson talade på SD:s landsdagar i Örebro:

SD-ledaren Jimmie Åkesson talade på partiets landsdagar i Örebro.
David Baas om Jimmie Åkessons tal – kritik mot Löfven och beröm till Kristersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.