Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson twittrade efter Gardells öppna brev

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen
Jonas Gardell.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Jonas Gardells öppna brev till Jimmie Åkesson på Expressens kultursida har fått ett stort genomslag hos läsarna.

Även SD-ledaren har läst brevet och föreslår nu att de ska ses och prata i stället.

”Jag tror på samtalet och jag är övertygad om att jag kan lära mig något av dig”, skriver han till Gardell på Twitter.

På måndagens kultursida i Expressen skrev författaren och artisten Jonas Gardell ett öppet brev till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Brevet inleddes med:

”Bäste Jimmie, Jag tar mig friheten att skriva direkt till dig eftersom du nu faktiskt är landets odiskutabla oppositionsledare.”

Gardell ifrågasatte sedan en debattartikel som SD-ledaren skrivit i Aftonbladet om det gamla trygga Sverige:

”Jodå, Jimmie, visst minns också jag ett annat Sverige, till exempel det Stockholm när jag var ung där skinnskallar härjade i Gamla stan och trakasserade invandrare och homosexuella, en tid då jag inte vågade röra mig i Gamla stan efter mörkrets utbrott.”

Påminde om SD:s rötter

Han påminde också om Sverigedemokraternas rötter i bland annat rörelsen Bevara Sverige Svenskt. Brevet avslutades med en hälsning om att Jimmie Åkesson gärna fick svara om han ville.

Det öppna brevet har nått en stor publik och är årets mest lästa kulturartikel i Expressen. Personer som bland andra Anne Ramberg, tidigare Advokatsamfundets generalsekreterare, och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), har delat brevet i sociala medier.

https://twitter.com/bolund/status/1203924818887954432


Jimmie Åkesson svarar Jonas Gardell

På tisdagen kommenterade Jimmie Åkesson på Twitter att han gärna samtalar med Jonas Gardell, men i ett vanligt möte:

”Vad sägs om att ses och snacka i stället för att prata förbi varandra i media? Jag tror på samtalet och jag är övertygad om att jag kan lära mig något av dig. Kanske är det ömsesidigt?”

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1204392974718767105


Jonas Gardell svarar på Jimmie Åkessons Twittermeddelande via ett mejl till Expressen:

”Hej Jimmie, Jag hörde via Expressen att du skrivit till mig på Twitter. Jag slutade med Twitter för ett par år sedan för att tonläget var så destruktivt. Jag fick helt enkelt för mycket hat, tyvärr inte minst från människor som stöder ditt parti. Därför, när jag ville starta en dialog med dig valde jag brevformen, just för att den ger tid till eftertanke och blir mer sansad, vi far inte i väg lika lätt, vilket jag tror är bra. Jag träffar dig gärna vid tillfälle men tycker först att vi kan mötas brevledes.”

Expressen har varit i kontakt med Sverigedemokraternas pressjour som hänvisar till Twitter.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.