Jimmie Åkesson: Tegnell måste avgå omedelbart

I en intervju med Sveriges Radio menar Tegnell att Sverige borde ha satt in fler åtgärder mot coronaviruset redan från början. Något han han nu utvecklar. Tegnell tycker fortfarande att Sveriges strategi fungerar bra.
SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver på DN Debatt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND
Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens dagliga myndighetsgemensamma pressträff om om covid-19.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD:s partiledare Jimmie Åkesson går till hårt angrepp mot regeringen och Folkhälsomyndigheten på DN Debatt – och kräver tjänstemannen Anders Tegnells avgång. 

Socialminister Lena Hallengren, S, svarar i en kommentar till TT:

”Vi kommer inte låta rädslan att bli kritiserade förlama vårt beslutsfattande i denna kris och vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov.”

Oppositionen har under de senaste veckorna riktat kritik mot regeringens och Folkhälsomyndighetens strategi i kampen mot coronaviruset. M-ledaren Ulf Kristersson har länge krävt att testningen ska öka och har fått medhåll från Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som sagt att regeringen stått ”handfallen” i frågan.

Men ingen har gått så långt som SD-ledaren Jimmie Åkesson nu gör. Han skriver på DN Debatt att han vill att Anders Tegnell, statsepidemiolog och icke-politiskt tillsatt tjänsteman på Folkhälsomyndigheten, ska avgå. 

SD-ledaren skriver att Sverige ”misslyckats kapitalt” med att hantera pandemin och att regeringen visat krav på svagt ledarskap, där man gömt sig bakom myndigheter.

”Regeringen har under tiden gömt sig i skuggorna bakom Folkhälsomyndigheten, rädda för att ta steget mot vad som kan liknas vid en egen uppfattning. Regeringen har därmed, genom detta krampaktiga handlande, exemplifierat själva sinnebilden för ett svagt politiskt ledarskap.”

Jimmie Åkesson: Anders Tegnell bör avgå 

Åkesson skriver vidare att regeringen och Folkhälsomyndigheten har fått chans att korrigera sina misstag – men att man inte gjort det. 

”Senfärdigheten och handfallenheten är dock fortsatt ständigt närvarande. Sverige behöver en omstart”, skriver han och avslutar med:

”Ansvariga för de felbeslut som tagits bör överväga att lämna sina positioner med omedelbar verkan. Anders Tegnell bör därmed avgå. Först då visar han för det svenska folket att han tar ansvar för de misstag som FHM begått.”

Hallengren: Beslut utifrån kunskapsläge

Statsminister Stefan Löfvens pressekreterare hänvisar till Socialdepartementet. Där säger först socialminister Lena Hallengrens pressekretare Jasmina Sofic att man avböjer att kommentera artikeln med motiveringen att man inte ”kan kommentera ett personalärende”. 

Senare skriver dock socialminister Lena Hallengren, S, i en kommentar till TT: 

”Vi kommer att överösas av efterklokhet och lärdomar när vi är igenom denna pandemi. Det kommer att vara mycket viktigt. Fram till dess kommer regeringen fortsätta fatta beslut utifrån det kunskapsläge vi har vid varje beslutstillfälle.”

Hallengren fortsätter:

”Vi kommer inte låta rädslan att bli kritiserade förlama vårt beslutsfattande i denna kris och vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov.”

Anne Rambergs skarpa svar

Vänsterpartiets hälsopolitiska talesperson Karin Rågsjö skriver på Twitter att Åkessons utspel uppvisar ”noll koll hur det funkar i det land vi lever i”. 

https://twitter.com/ragsjo/status/1269372984390758407

Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Advokatsamfundet, skriver även hon om debattartikeln på Twitter

”Man får glädjas åt att partiledare inte avsätter personer anställda på myndigheter.”

Expressen har sökt Folkhälsomyndigheten. Tidigare statsepidemiolog och nuvarande rådgivare till Folkhälsomyndigheten, Johan Giesecke, avböjer en kommentar.

Se också:

Statsepidemiologen kommenterar den svenska coronastrategin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.