SD vänder om abort: ”Jag har drivit det”

SD vill inte längre se sänkt abortgräns – Jimmie Åkesson: ”Jag är för”.
Åkesson under talet.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åkesson under talet.
Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson meddelade på lördagen att Sverigedemokraternas partiledning inte längre vill sänka abortgränsen.

SD-ledaren förklarade att man utgår från en tydlig önskan inom partiet.

– Jag är en av dem som har drivit det, säger Åkesson till Expressen.

På lördagen höll Jimmie Åkesson tal på Sverigedemokraternas kvinnoförbunds årliga utbildningskonvent i Norrköping.

SD-ledaren meddelade bland annat att partiledningen nu vill ta bort abortkravet som går ut på att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. 

Förslaget om att skrota den gamla hållningen ska behandlas på partistämman om en månad.

– Vi har konstaterat att det här med att diskutera veckor är fullständigt meningslöst. Mitt syfte med att lyfta den här frågan har alltid varit att minska antalet oönskade graviditeter, och i förlängningen antalet aborter – som sticker ut i ett nordiskt perspektiv, sa Jimmie Åkesson i talet.

”Jag är en av dem som har drivit det”

Efteråt utvecklade SD-ledaren sitt resonemang för Expressens utsända reporter:

– Jag tror att det är den här frågan som har väckt mest debatt och gett mest upphov till förslag från medlemmar, ungdomsförbundet, kvinnoförbundet och vissa distrikt, säger Jimmie Åkesson.

Gör ni det här för att bredda väljargrupperna och locka till er fler kvinnor?

– I grunden hävdar jag att det är en anpassning till att partiet är mycket större än när den här hållningen beslutades. Jag har verkligen tänkt efter, men kan inte minnas att den här frågan har varit uppe för någon djupare diskussion på många år. Partiet har växt väldigt mycket och jag hävdar att det är dags att vi lyfter frågan igen. Att döma av förslagen från medlemmarna inför landsdagarna finns det en sådan önskan inom partiet.

Jimmie Åkesson fortsätter:

– Jag är en av dem som har drivit det.

Expressens expert Jenny Madestam om beslutet

SD har under lång tid haft svårigheter att locka kvinnliga väljare. Man får betrakta det här som att det är ett sätt att locka just kvinnor eftersom att det här handlar om kvinnliga rättigheter. Det kan också ses som ett steg i förhoppningen som SD har om ett samarbete med KD och M. Det här underlättar. 


Hur stor fråga har det här varit för SD? 


Tidigare har den varit ganska viktig. Det är en tydligt konservativ fråga. SD beskriver sig själv många gånger som att de varken är ett höger- eller ett vänsterparti. Nationalismen står i centrum. Det stämmer, men man har också ett väldigt typiskt värdekonservativt stråk. Man har en värdekonservatism som naturligtvis knyter an till tanken om nationalism. I den är det betoningen av kärnfamiljen etcetera, som gör att abortfrågan ligger i linje med det. Den här typen av frågor har svårt att göra sig något större i svensk kontext. Vi har en konservativ våg just nu, men jag skulle inte säga att kvinnors rättigheter ligger i den idén vi ser nu. 

Jenny Madestam om SD:s vämdning i abortfrågan: ”De vill göra det lättare för kvinnor att välja SD”.

Hårda orden mot S

Jimmie Åkesson inledde talet med att prata om opinionsläget – och till publikens jubel slog han fast att Sverigedemokraterna nu kan vara större än Socialdemokraterna.

SD:s partiledare gick därefter till hårt angrepp mot januariöverenskommelsen genom att kritisera Stefan Löfven för att kompromissa bort viktiga frågor och i stället bara fokusera på makten.

– Han skäms inte ett ögonblick för det.

Jimmie Åkesson berättade att han egentligen inte har något emot socialdemokratin – i alla fall inte den gamla tidens version ”som effektivt byggde bort klassklyftorna i Sverige”. Däremot måste Sverigedemokraterna utmana ”den nya tidens samhällssplittrande socialdemokrati”, sa Åkesson.

– Vi är den rimliga arvtagaren till idén om folkhemmet.

Han hävdade vidare att den gamla tidens socialdemokrater skulle ha föredragit Sverigedemokraterna.

Åkesson: ”Ren lögn om invandringen”

Vidare i talet sa Jimmie Åkesson att det är ren lögn att flyktingmottagandet i Sverige ligger på låga nivåer.

– Vi har nästan stängt gränserna, heter det. Men vi ligger fortfarande på Fredrik Reinfeldt-nivåer, sa han.

SD-ledaren lyfte dock fram att många partier nu tävlar om att vara tuffast i invandringsfrågan, vilket han betraktar som en stor seger för partiet.

Jimmie Åkesson talade i Norrköping på lördagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.