Jimmie Åkesson står bakom Richard Jomshofs uttalande

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
SD-toppen Richard Jomshofs uttalande har fått kritik från flera håll.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverigedemokraten Richard Jomshofs uttalande om islam har mött skarp kritik från flera håll. 

M-ledaren Ulf Kristersson har sagt att uttalandet är ”direkt stötande”. 

Nu har Jimmie Åkesson, partiledare i SD, gett en kommentar:

– Givet att det är islamism han talar om, så står jag bakom resonemanget, säger han till SvD.

Jomshof står fast vid sitt uttalande – och menar att han vantolkats.

Det var i tisdags som partisekreteraren Richard Jomshof medverkade i SVT:s debattprogram ”Sverige Möts. Under debatten gav han sin syn på religionen islam och kallade den för ”en avskyvärd religion”.

– Det finns knappt något muslimskt samhälle som fungerar någorlunda. Nej man behöver inte dra alla människor över en kam, jag lider med alla människor som tvingas födas i de här länderna under islam som enligt mig är en avskyvärd ideologi och religion, säger han i programmet. 

Enligt Jomshof skiljer sig samhällen i den muslimska världen från dem i väst. 

Uttalandet har mött skarp kritik från flera håll.

Statsminister Stefan Löfven (S) förklarade att han inte var ”ett dugg förvånad” över att det var SD som uttalandet kom ifrån.

– Det är att blanda bort korten. Det är också rätt vanligt med Sverigedemokraterna, att man säger en sak och sedan försöker man putsa till det lite efteråt, sa Löfven i en intervju med TV4.

Åkesson: Uppenbart att han syftar på islamism

Nu har SD-ledaren Jimmie Åkesson gett sin syn på uttalandet i en intervju med SvD. 

– För mig är det helt uppenbart att det är islamism han syftar på. Vill man missförstå kan man naturligtvis rycka ett ord ur sitt sammanhang, säger han till tidningen.

– Givet att det är islamism han talar om, så står jag bakom resonemanget. Däremot tycker jag inte vi ska prata om islam i svepande ordalag, det är bättre att man pratar om vad det handlar om, nämligen islamismen.

Kan försvåra samarbetet med M

Enligt Åkesson kan uttalandet försvåra ett framtida samarbete med Moderaterna.

– Klar att det gör. I den politiska vardagen i riksdagen så har vi ett gott samarbete. Det är klart att när missförstånd uppstår eller man från andra partiers sida tvingas förhålla sig till uttalanden som man inte håller med om så är det problematiskt givetvis, säger Jimmie Åkesson till SvD.

– Jag har framfört till Richard att jag tycker att det är viktigt att vi använder begreppet islamism och inte islam, såsom religion.

Richard Jomshof säger i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon på fredagen att han brukar skilja på islamism och islam, och kan ”hålla med om” att han uttryckt sig slarvigt. Men han anser att han måste få ha en åsikt om ”en religion” på samma sätt som en politisk ideologi. 

– Så som majoritetstolkningen ser ut i den muslimska världen: ja, det är en avskyvärd religion. Men det finns andra tolkningar som är betydligt bättre, säger partisekreteraren Jomshof till TV4.

Samtidigt är det inte första gången som Jomshof uttalar sig om religionen islam. I en intervju med DN från 2018 sa Jomshof att han avskyr religionen. 

– Jag föraktar inte alla muslimer men jag avskyr islam. Muhammed var en fruktansvärd människa, sa han då.

Hetsiga debatten i SVT – Åkesson: ”Massa trams”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.