Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson ställde in intervju i P1

Jimmie Åkesson (SD) har med kort varsel ställt in en radiointervju i Studio Ett.Foto: Anna-Karin Nilsson

Jimmie Åkesson (SD) har med kort varsel ställt in en radiointervju i Studio Ett.

Han ska inte vilja svara på varför SD lägger ut kartor och adresser till asylboenden på nätet.

– De ville inte ha de frågorna, säger Nina Benner, tillförordnad chef för Studio Ett.

Sverigedemoraternas partiledare skulle göra en intervju i Sveriges Radios program Studio Ett vid klockan 17 på måndagen.

Intervjun skulle handla om överenskommelsen om migrationspolitiken. Men i stället ställdes den in, med kort varsel.

– När de hade kontakt i dag lade vi till att vi ville ställa frågor kring SD i Lund och adresserna till asylboenden. Men de ville inte ha de frågorna. Det hade varit intressant att höra vad han har att säga, säger Nina Benner, tillförordnad chef för Studio Ett.

Lägger ut kartor och adresser

Studio Ett meddelade under helgen Jimmie Åkesson om vad samtalet skulle handla. Men de ville sedan även fråga partiledaren om varför SD i Lund, där Kent Ekeroths bror Ted Ekeroth är ordförande, lägger ut listor med adresser till asylboenden på nätet, när flera asylboenden utsatts för misstänkta attentat. Ett agerande som har lett till hård kritik från de som menar att partiet uppviglar till våldsdåd.

Efteråt skrev Studio Ett om avhoppet på Twitter: "Redaktionen kunde inte gå med på att inte själva få avgöra vilka frågor som skulle ställas".

 

 

 

SD: Inte Åkessons fråga

Sverigedemokraternas pressekreterare Linda Myrin säger att hon skötte Jimmie Åkessons kontakter med Studio Ett. Hon fick information om upplägget för intervjun på söndagen, men sedan ville programledarna lägga till fler frågor.

– Jag var noga med att poängtera att om det ska handla om något annat så måste vi få godkänna det via Jimmie, eftersom vi haft upplevelser med Sveriges Radio där upplägget skilt sig från det som det sedan handlat om. Vi fick reda på att en ny fråga skulle tas upp och då föreslog vi att de skulle ta den frågan med vår partisekreterare. De var inte öppna för det, säger Linda Myrin.

Varför vill inte Jimmie Åkesson svara på frågor om att Ted Ekeroth och SD i Lund lägger ut adresser till asylboenden på webben?

– Därför att i det här partiet är vissa frågor delegerade till partiledningen och inte i första hand frågor som partiledaren ska svara på.

Partiet har fått kritik från de som hävdar att SD uppviglar till våldsdåd mot asylboenden. Är det inte viktigt att partiledaren svarar på frågor om det?

– Det måste vara upp till Jimmie Åkesson, det kan jag inte svara på. Det är något som är upp till partiet att bestämma, säger Linda Myrin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.