Åkessons förre stabschef tvingas lämna riksdagen

Förre SD-ledaren Mikael Jansson är en av de som åker ut från riksdagslistorna, erfar Expressen.
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkessons tidigare stabschef Linus Bylund.
Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sverigedemokraternas partiledning vill sparka ut var fjärde SD-ledamot ur riksdagen. 

Den tidigare partiledaren Mikael Jansson, i dag försvarspolitisk talesperson, är en av de som ryker i storslakten. 

Jimmie Åkesson tidigare stabschef Linus Bylund sparkas också. 

– Men jag kommer att ha en central roll även i framtiden.

Valberedningens representant Josef Fransson vill inte kommentera de petade namnen. 

Hela havet stormar i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

När partiets valberedare i dag presenterade de 60 namn som ska stå på valsedlarna saknas flera av partiets tyngsta profiler. 

Det är sedan tidigare känt att den kontroversiella riksdagsledamoten Kent Ekeroth petas från riksdagslistan – men han är långt i från ensam.

Ex-partiledaren sparkas ut

Expressen kan nu berätta att även Jimmie Åkessons företrädare som partiledare, Mikael Jansson, sparkas ut. Jansson var partiledare för Sverigedemokraterna under åren 1995-2005, och har de senaste åren varit partiets talesperson i försvarsfrågor. Han sitter i både försvarsutskottet och försvarsberedningen. 

I samband med presidentvalet i USA blev Mikael Jansson också känd för att vara den enda i riksdagen som öppet tog ställning för Donald Trump. 

Jimmie Åkessons tidigare stabschef och pressekreterare Linus Bylund lämnar också riksdagen i samband med valet i höst.

– Jag har haft en lång dialog med partiledningen om min kommande roll, säger Bylund till Expressen efter presskonferensen på onsdagsförmiddagen.

Linus Bylund: "Ett bra arbete"

– Jag kan inte ge några detaljer om mitt framtida uppdrag, jag är förhindrad att göra det, men jag kommer att kunna göra avgörande insatser för partiet också framöver – och jag ser fram emot det. 

Linus Bylund fortsätter: 

–Jag har full förståelse för att valberedningens arbete är komplext och svårt, så jag vill inte kommentera enskilda individer, men jag tycker att man i stort har gjort ett bra arbete.

Även partiets tidigare vice ordförande Jonas Åkerlund, den trafikpolitiska talespersonen Per Klarberg och konstitutionsutskottets ledamot Fredrik Eriksson petas i samband med höstens val. 

Riksdagsledamöter som Nina Kain, Jennie Åfeldt, Crister Spets, Olle Felten och Tony Wiklander finns inte heller med på valberedningens nya förslag till riksdagslista.

Fyra nya SD-kandidater

På en presskonferens i riksdagen på onsdagsförmiddagen presenterade Sverigedemokraterna fyra nya namn på riksdagslistan. 

Thomas Morell från Skaraborg, till vardags sakkunnig expert inom yrkestrafik på Sveriges Åkeriföretag. Han har även arbetat hos Polisen som bilinspektör.

Katja Nyberg från Stockholm arbetar för närvarande som polis på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Ebba Hermansson från Mölndal arbetar för Sverigedemokraterna och kommer att leda en satsning för att bättre nå ut till unga kvinnor.

Jonas Andersson från Skellefteå, som arbetat med ensamkommande ungdomar på HVB och stödboende.

Valberedningen vill inte kommentera petningen

– Vi anser att det är fyra intressanta namn med intressanta bakgrunder. De har intressanta kompetenser för oss som riktar in oss på trygghetsfrågor och lag och ordning, säger valberedningens representant Josef Fransson efter presskonferensen i riksdagen. 

Varför petar ni så många namn från riksdagslistan?

– Det kan ju finnas en rad olika anledningar till det, men jag tänker inte gå in på enskilda namn och förklara varför den inte står med, den typen av diskussioner stannar i valberedningen. 

Vad har de fyra namn ni presenterar nu för kompetenser som de petade namnen saknar?

– Det är att blanda äpplen och päron. Det är inte så att man byter en mot en annan, det handlar om att man ska vinna förtroende för att sitta kvar hos valberedningen och sedan fyller man på med de bästa kandidaterna. 

I pressmeddelandet som skickades ut innan presskonferensen skriver valberedningens ordförande Michael Rosenberg: 

– Vi är mycket nöjda över att kunna presentera ett förslag med personer som har bred erfarenhet och kunskap från alla delar av samhället. Vi säkerställer kontinuitet från föregående mandatperiod men har också valt att föreslå flera nya, kompetenta personer som kommer att bidra till att förbättra riksdagsgruppen ytterligare.Fyra vildar under samma period

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna 49 mandat i riksdagen. Under mandatperioden har riksdagsledamöterna Hanna Wigh, Margareta Larsson och Pavel Gamov lämnat partiet och blivit politiska vildar. Dessutom har ledamoten Anna Hagwall uteslutits ur partiet. 

Sverigedemokraterna tangerar därmed Ny Demokratis tidigare rekord från 1991–1994 – med fyra politiska vildar under samma mandatperiod. 

Expressen har sökt Mikael Jansson för en kommentar, men hittills utan resultat. 


Fakta: Sverigedemokraternas riksdagslista

Hur Sverigedemokraternas slutliga riksdagslista kommer att se ut spikas på partiets valkonferens 16—18 mars. Inför den konferensen föreslår valberedningen att partiet går fram med unika valsedlar i landets samtliga 29 valkretsar. Vid valet 2014 användes bara två valsedlar. De första 60 namnen blir gemensamma på samtliga valsedlar medan platserna 61—72 blir unika för varje valkrets.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.