Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson sjukskriven

Foto: Anna-Karin Nilsson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är sjukskriven på obestämd tid.

– Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt, säger han.

– Läkaren benämner det "utmattningssyndrom", vilket i dagligt tal brukar kallas "utbrändhet".

Mattias Karlsson tar tillfälligt över som partiledare för Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson berättar i ett öppet brev som Sverigedemokraterna publicerar på fredagen om beslutet som tagits i samråd med läkare.

I tisdags skulle han ha medverkat i Expressens direktsända politikmagasin Bar & Politik, men hans medverkan ställdes in i sista stund.

I dag ger han förklaringen.

Han konstaterar att jobbet som partiledare varit tufft.

– Det har det varit länge, inte bara under det senaste året. Givetvis sliter arbetet i sig självt - allt resande, stress, ständig hemlängtan - men framför allt har det också varit så mycket annat runtomkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt. Våra motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat är några exempel.

– I min situation försöker man skaka av sig allt det där - okvädningsorden, hoten, avskyn. Man intalar sig själv att inte ta det personligt, att låta det rinna av. Den strategin må fungera på ytan, åtminstone en tid, men i själva verket sätter det djupa spår. Ändå håller man ihop någorlunda eftersom man har siktet inställt mot valnatten.

"Känns inte bra"

SD-ledaren konstaterar att han nu när valet är över har "getts möjlighet att landa och känna efter".

– Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt. Människor i min omgivning har noterat det sedan länge, sagt det till mig, och även om jag egentligen vetat att de haft rätt, har jag inte kunnat tillåta mig själv att lyssna på det örat. Inte före valet.

– Med lite distans och bättre insikt förstår jag nu att jag har två val. Antingen kör jag på som vanligt, med stor risk för att gå sönder på riktigt inom en inte alltför avlägsen framtid, eller så försöker jag gå till botten med mig själv, städa upp mitt inre och hitta verktyg för att komma vidare.

Samtal med partiledningen

Jimmie Åkesson konstaterar vidare:

– Jag har också ett ansvar för mig själv och, inte minst, för min familj. Att vara en bra pappa kräver såväl fysisk som känslomässig närvaro och tillgänglighet. Det är viktigt för mig att fungera långsiktigt också i den rollen.

– Av den anledningen kommer jag för en tid framöver vara sjukskriven. Hur länge kan jag inte svara på i dag. Läkaren benämner det "utmattningssyndrom", vilket i dagligt tal brukar kallas "utbrändhet". Jag känner andra som har drabbats av det. Både de som gjort något åt saken i tid och de som fortfarande, efter flera år, fortsätter som vanligt i tron att de är oövervinnerliga.

Jimmie Åkesson sjukskrev sig i tisdags vid 09-tiden på morgonen.

- Den 14 oktober var första sjukdagen. Än så länge har det bara kommit en sjukanmälan, säger Annalena Hanell på Kammarkansliet.

Enligt reglerna ska ett läkarintyg lämnas senast sju dagar efter sjukanmälan. Om sjukskrivningen ska vara längre än en månad ska det inlämnas en ledighetsansökan och kallas in ersättare.

Åkesson säger att han haft samtal med gruppledningen i riksdagen och övriga partiledningen.

– Jag hyser inga tvivel om att verksamheten och det politiska arbetet kommer att fungera på bästa sätt även utan min närvaro.

– Jag tackar för er förståelse och ser framemot att kunna komma tillbaka, starkare och mer taggad än någonsin.

Ersättare i riksdagen

Jimmie Åkessons pressekreterare, Henrik Vinge, säger att sjukskrivningen i riksdagen löper till och med den sista november.

– Men vi vet inte hur länge han blir borta, det kan bli förlängt. Vid den här typen av tillstånd ska man inte ha inställningen att komma tillbaka så fort som möjligt, utan det handlar om att bli frisk, säger han.

Henrik Vinge betonar att Jimmie Åkesson är partiets i särklass viktigaste person.

– Vi vill bara att Jimmie ska bli frisk och på sikt kunna fortsätta sitt arbete, säger han.

Mattias Karlsson, som är SD:s gruppledare i riksdagen, tar över den roll som annars åligger partiledaren, skriver SD i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna kallar in Fredrik Eriksson från Partille som ersättare i riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.