Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson (SD) kritiserade islamister

Foto: Sara Strandlund

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson inledde sitt sommartal med att prata om de konflikter som pågår runtom i världen - i Gaza och i Irak för att sedan ägna en stor del av talet åt partiets profilfråga - invandringen.

– Islamismen är vår tids nazism och kommunism och måste bemötas med samma avsky och med ett mycket starkare motstånd än vad som i dag är fallet, säger han.

Flera hundra åhörare samlades i SD-ledaren hemstad Sölvesborg i Blekinge för att höra Jimmie Åkessons sommartal. Redan en timme före talet skulle börja anlände Åkesson till Fyra årstiders park för att signera sin bok "Satis polito".

Före talet, som inleddes klockan 14 spelades hyllningsmusik till partiet. "Vi bygger upp vårt land på nytt" och "vi tar tillbaka vårt land" var några av textraderna.

En av låtarna som spelades var Sverigedemokraternas nya kamplåt inför valet, "Tillsammans" och strax före talet framförd av SD-kurirens chefredaktör Paula Bieler.

SD-ledaren inledde att prata om konflikten mellan Israel och Gaza.

– Den här konflikten är oerhört komplex och det måste man ha respekt för. Den är sådan kompromisslös tvärsäkerhet som gör att konflikten aldrig närmar sig sitt slut.

– Men med det sagt har Hamas har som uttalat mål att döda alla judar. Man använder civila och barn som mänskliga sköldar. Man har vapenförråd på skolor och sjukhus. Man har skjutit mer än 110 000 raketer in i Israel. Men Israel har rätten att förvara sig, säger han men poängterar att Israel måste göra sitt yttersta för att undvika civila offer.

"Islam är det största hotet"

Redan innan talet meddelade Åkessons stabschef Linus Bylund att Åkesson väntades prata om partiets hjärtefråga - invandringen.

Han gick vidare till att prata om de kristna som förföljs i Irak och gick hårt åt mot de han kallar islamister.

– I spåren av de senaste årens utveckling i Libyen, Irak, Syrien och flera länder så hävdar jag att det inte går att förneka problemet med islams blodiga gränser.

Åkesson fortsatte med att säga att islamism är det största globala hotet mot fred, säkerhet, demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

– Islamismen är vår tids nazism och kommunism och måste bemötas med samma avsky och med ett mycket starkare motstånd än vad som i dag är fallet.

Han fortsätter med att meddela "Sveriges islamister" att om SD får inflytande ska ha se till skattefinansierade islamistiska verksamheter dras in och att han kommer att ge Säpo befogenhet till övervakning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.