Foto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund

Jimmie Åkesson (SD) kritiserade islamister

Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson inledde sitt sommartal med att prata om de konflikter som pågår runtom i världen - i Gaza och i Irak för att sedan ägna en stor del av talet åt partiets profilfråga - invandringen.

– Islamismen är vår tids nazism och kommunism och måste bemötas med samma avsky och med ett mycket starkare motstånd än vad som i dag är fallet, säger han.

Flera hundra åhörare samlades i SD-ledaren hemstad Sölvesborg i Blekinge för att höra Jimmie Åkessons sommartal. Redan en timme före talet skulle börja anlände Åkesson till Fyra årstiders park för att signera sin bok "Satis polito".

Före talet, som inleddes klockan 14 spelades hyllningsmusik till partiet. "Vi bygger upp vårt land på nytt" och "vi tar tillbaka vårt land" var några av textraderna.

En av låtarna som spelades var Sverigedemokraternas nya kamplåt inför valet, "Tillsammans" och strax före talet framförd av SD-kurirens chefredaktör Paula Bieler.

SD-ledaren inledde att prata om konflikten mellan Israel och Gaza.

– Den här konflikten är oerhört komplex och det måste man ha respekt för. Den är sådan kompromisslös tvärsäkerhet som gör att konflikten aldrig närmar sig sitt slut.

– Men med det sagt har Hamas har som uttalat mål att döda alla judar. Man använder civila och barn som mänskliga sköldar. Man har vapenförråd på skolor och sjukhus. Man har skjutit mer än 110 000 raketer in i Israel. Men Israel har rätten att förvara sig, säger han men poängterar att Israel måste göra sitt yttersta för att undvika civila offer.

"Islam är det största hotet"

Redan innan talet meddelade Åkessons stabschef Linus Bylund att Åkesson väntades prata om partiets hjärtefråga - invandringen.

Han gick vidare till att prata om de kristna som förföljs i Irak och gick hårt åt mot de han kallar islamister.

– I spåren av de senaste årens utveckling i Libyen, Irak, Syrien och flera länder så hävdar jag att det inte går att förneka problemet med islams blodiga gränser.

Åkesson fortsatte med att säga att islamism är det största globala hotet mot fred, säkerhet, demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

– Islamismen är vår tids nazism och kommunism och måste bemötas med samma avsky och med ett mycket starkare motstånd än vad som i dag är fallet.

Han fortsätter med att meddela "Sveriges islamister" att om SD får inflytande ska ha se till skattefinansierade islamistiska verksamheter dras in och att han kommer att ge Säpo befogenhet till övervakning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag