Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson på 50-årsfest – bröt mot rekommendationerna

Bilder visar också att Jimmie Åkesson umgicks nära med övriga deltagare. Han satt tätt intill andra gäster, han lade armen om både unga och gamla.
SD-ledaren Jimmie Åkesson på 50-årskalas.
På flera bilder ses SD-ledaren hålla armen om både unga och gamla.
SD-ledaren Jimmie Åkesson med en äldre festdeltagare.
Jimmie Åkesson.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson var på 50-årsfest förra helgen – och bekräftar att han inte höll avstånd.

På bilder ses SD-ledaren sitta tätt intill andra gäster och lägga armen om både äldre och yngre.

– Det är riktigt att det uppstod enstaka situationer i samband med att gäster ville ta selfies och hälsa, säger han.

Toppolitiker riktar skarp kritik: ”Det är omdömeslöst”

SD-ledaren Jimmie Åkesson deltog i ett glatt 50-årskalas förra lördagen. Det framgår av bilder i sociala medier att det var hög – och tät – stämning när ett 50-tal personer samlades i Oxelösund för att fira en väns födelsedag.

Banden Ultima Thule och Bedårande barn spelade live. Och Jimmie Åkesson spelade piano, medan gästerna lät sig väl smaka av mat och dryck.

Lade armen om gäster

Bilder visar också att Jimmie Åkesson umgicks nära med övriga deltagare. Han satt tätt intill andra gäster, han lade armen om både unga och gamla. 

SD-ledaren höll inte avstånd – trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är riktigt att det uppstod enstaka situationer vid detta tillfälle i samband med att gäster ville ta selfies och hälsa. Det kan även hända i andra situationer, till exempel på Ica. Generellt försöker jag undvika kroppskontakt men ibland sker saker spontant utan reflektion, säger Jimmie Åkesson.

Spelade piano

– Jag var på min bekants 50-årskalas för att spela piano och deltog i övrigt mycket sparsamt i festligheterna, säger han.

SD-ledaren tog upp frågan om avstånd och munskydd i sitt sommartal i Sölvesborg den 27 augusti.

– Jag tycker att det är en självklarhet att rekommendera munskydd i en situation där det inte går att hålla avstånd, sade han den gången.

Besökte rockbar

Jimmie Åkesson var ute i festvimlet också på fredagskvällen, då han besökte rockbaren Pub Anchor i Stockholm, skriver Aftonbladet. Han förklarar att hans sällskap satt separat på övervåningen.

”Initialt upplevde jag ingen trängsel och stället hade koll på hur många man kunde ta in och tillät bara sittande gäster. Vi avlägsnade oss efter ca en timme”, skriver SD-ledaren till Aftonbladet.

Han tillägger att utmaningen ”är att hålla avstånd när folk kommer fram för att prata och ta selfies”.

Busch fick kritik

Den senaste veckan har KD-ledaren Ebba Busch fått stark kritik för att hon festat utan att följa rekommendationerna om avstånd. Hennes agerande har kritiserats av läkare och forskare.

– Vi ska ju bekämpa pandemin, och då är avstånd hemskt viktigt. Politiker är förebilder, och det är viktigt att alla förebilder gör på rätt sätt, sade Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, när han såg bilder på hennes festande.

Också Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, anser att politiker ska föregå med gott exempel.

”Ska vara förebilder”

– Om man ser tendens att smittspridningen ökar är det extra viktigt med social distans för att undvika att vi får en ny epidemi. Det är viktigt att offentliga personer är förebilder, sade han om KD-ledarens agerande.

Ebba Busch deltog i en 30-årsmiddag på en restaurang i Stockholm. Ett par dagar senare var hon på en 40-årsfest där hon på bilder ses krama andra festdeltagare.

”Bättre att avstå”

Efter all publicitet och kritik ångrade sig Ebba Busch. 

”I efterhand kan jag tycka att det hade varit bättre att avstå, och det har legat till grund för de bedömningar jag gjort därefter”, skrev hon i ett mejl till Expressen.

Toppolitiker riktar skarp kritik: ”Det är omdömeslöst”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.