Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson om svängen i EU-frågan

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: NIKLAS SVAHN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna har backat från kravet på att Sverige ska lämna EU – och att det ska hållas en folkomröstning i frågan. 

Orsaken stavas Storbritannien. 

– Det vore direkt ansvarslöst att gå ut och säga att Sverige ska lämna EU i dag innan vi vet hur det går i Storbritannien, säger partiledare Jimmie Åkesson i Sveriges Radios Studio Ett.

Inför EU-valet har Sverigedemokraternas hårda retorik om unionen tonats ned. 

Istället för krav på utträde och folkomröstning i frågan så talar partiet nu om att deras EU-parlamentskandidater ska försöka förändra unionen inifrån. 

I Sverige Radios program Studio Ett berättar SD-ledaren om orsaken – partiet vill vänta och se hur det går med Storbritanniens turbulenta Brexit-process. 

Finns inget stöd för EU-omröstning i riksdagen

En annan orsak till att SD i nuläget inte driver frågan om en folkomröstning kring EU-utträde är det parlamentariska läget. Det finns inget stöd för en omröstning i Sveriges riksdag.  

– Då får man ställa sig frågan hur man bäst uppnår det syfte man är ute efter, nämligen att återföra så mycket makt som möjligt till Sverige och till de andra medlemsstaterna, säger Jimmie Åkesson i Studio Ett, och berättar att partiet kommit till slutsatsen att det är bättre att jobba för att återföra mer makt till Sverige och andra medlemsländer genom att förändra unionen från insidan. 

Anser att bilden av SD:s motstånd är felaktig

Ett arbete som SD vill driva tillsammans med andra partier inom unionen som hyser samma kritik. 

I Studio Ett vänder sig också Jimmie Åkesson mot bilden av SD som ett parti som är motståndare till europeiskt samarbete och handelsförbindelser.