Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson om Peter Springare: "En frustrerad yrkesman"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall
Se "Bara politik – med Niklas Svensson" i kväll klockan 19.00 i Expressen TV.
Foto: Olle Sporrong
Polisutredaren Peter Springare.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar nu för första gången polisutredaren Peter Springares kontroversiella Facebookinlägg.

– Jag kan relatera till frustrationen, och jag kan förstå den, säger Åkesson i en utfrågning i Expressens tv-program "Bara Politik – med Niklas Svensson" som sänds i kväll klockan 19.00.

Samtidigt beskriver han rikspolischef Dan Eliasson som "en katastrof".

Polisutredaren Peter Springare vid Örebropolisen har den senaste tiden orsakat stor diskussion, också bland politiker.

Förra veckan krävde till exempel justitieminister Morgan Johansson en ursäkt av polismannen, när han gästade premiären av Expressens nya politikprogram "Bara politik – med Niklas Svensson".

Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas partiledare Jan Björklund var också mycket kritiska till att Peter Springare skrivit om att "förinta vänsterextrema journalister".

Åkesson om Springare: "En frustrerad yrkesman"

I kvällens program är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson huvudgäst, och han kommenterar debatten kring Peter Springare så här:

– Han uttrycker sig inte som en politiker utan som en frustrerad medborgare, en frustrerad yrkesman som känner att han kanske inte får det gehör och den förståelse som han förväntar sig av den organisation som han jobbar inom. Jag kan relatera till den frustrationen och jag kan förstå den. Det är uppenbart att han har kastat in en brandfackla i debatten på ett sätt som gör att väldigt många hyllar honom.

På frågan om Peter Springare rentav är en positiv kraft säger SD-ledaren:

– Han är ett resultat av någonting negativt. Han är resultatet av en polisorganisation i kris och av ett samhälle i kris. Det är bra att den typen av debatt förekommer, att människor från olika delar av samhället deltar i den debatten. Det tycker jag är viktigt.

Jimmie Åkesson poängterar samtidigt att han aldrig träffat Peter Springare och att han inte heller fördjupat sig i vad han skriver i sina Facebookinlägg.

Jimmie Åkesson kommenterar nu för första gången polisutredaren Peter Springares Facebookinlägg.
Foto: Sven Lindwall

"Uppenbart att han inte menar det"

Han skrev nyligen om att ”förinta alla vänsterextrema journalister” – ett uttalande som han bad om ursäkt för efter vårt program förra veckan. Vad tänker du om att han formulerat sig så?

– Det är ju uppenbart för de flesta att han inte menar det, och det har han ju också förklarat, och han har bett om ursäkt. Nej, jag är politiker och skulle inte uttrycka mig på det sättet. Men han har inte ett politiskt ansvar, så hur han uttrycker sig, det får stå för honom.

Däremot är SD-ledaren mycket kritisk till Springares högsta chef, rikspolischefen Dan Eliasson – som för tre år sedan skrev på twitter att han "kräks" när han ser SD-ledaren på tv.

– Dan Eliasson är en katastrof som har vandrat runt i myndighetssverige och förstört den ena myndigheten efter den andra. Polismyndigheten är inget undantag, därvidlag, säger Jimmie Åkesson.

Rikspolischefen Dan Eliasson.
Foto: Henrik Jansson

Åkesson: "Ingen som imponerar på mig"

Enligt SD-ledaren finns det i dag en majoritet i Sveriges riksdag för att byta ut Dan Eliasson.

– Han har ju fått utstå ganska mycket kritik, inte minst från den egna organisationen – men också från politiskt håll. Det är ingen som imponerar på mig det minsta. Han är en politisk aktivist och jag tycker att det är en sällsynt dålig kombination om man också är hög myndighetschef.

Dan Eliasson har tidigare försvarat sin tweet om Åkesson i en intervju för nyhetsbyrån TT:

– Jag beskrev min upplevelse. Det finns säkert de som tycker att det är uppseendeväckande och de som tycker att det är rätt och riktigt.

Programmet med Jimmie Åkesson sänds på Expressen.se klockan 19.00 i kväll. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.