Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson om nya skandalerna i SD

Expressens Niklas Svensson frågar ut SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: Tomas LePrince/Expressen
Jimmie Åkesson debatterade offentlig upphandling i Bromölla under fredagen.
Foto: Tomas LePrince/Expressen
Civilminister Ardalan Shekarabi under debatten i Bromölla.
Foto: Tomas LePrince/Expressen
I måndags stängde partiet av politiska sekreteraren Dick Abrahamson.
"Det är klart att det inte är någon bra debatt för oss", säger Jimmie Åkesson.
Foto: Björn Lindgren/TT
Tidigare i veckan krävde Vänsterledaren Jonas Sjöstedt svar av SD-ledaren.
Foto: Linda Eliasson/TT
1 / 7

BROMÖLLA. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar nu de senaste skandalerna i partiet.

– Det är inte rimligt att vara företrädare för vårt parti eller att jobba på vårt partikansli om man hyllar Putin, säger han i en stor intervju för Expressen.

SD-ledaren hävdar samtidigt att han inte vet vilken roll riksdagsledamoten Kent Ekeroth spelade vid rekryteringarna av de tjänstemän som nu tvingats lämna partikansliet.

Skandalerna har avlöst varandra inom Sverigedemokraterna den senaste tiden. I måndags stängde partiet av Dick Abrahamson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth, och tog ifrån honom passerkortet till riksdagen. Några dagar tidigare kom beskedet om att Alexander Fridback, mannen bakom pseudonymen "Egor Putilov", uppmanats att sluta efter avslöjanden om en fastighetsaffär som han gjort med en rysk affärsman.

Tidigare i veckan krävde Vänsterledaren Jonas Sjöstedt svar av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det som hänt är något av det konstigaste jag varit med om i Sveriges riksdag, sa han samtidigt.

Expressen mötte under fredagen Jimmie Åkesson i Bromölla, där han debatterat offentlig upphandling med civilminister Ardalan Shekarabi, och han kommenterar nu skandalerna.

"Klart att det inte är någon bra debatt för oss"

Vad säger du om det som hänt den senaste tiden?

– Det har ju varit väldigt mycket debatt, och lite över våra huvuden. Jag har ägnat mig åt politik, så jag är inte detaljinsatt i de här turerna. Jag har försökt följa debatten så gott som möjligt i media och lyssnat på de rapporter jag får från riksdagen. Men det är klart att det inte är någon bra debatt för oss. Det är bra att flera företrädare för partiet, både lokalt och i riksdagen, förklarar vår syn på Ryssland och Rysslands agerande, och på Putins auktoritära styre.

Har ni inte varit tillräckligt tydliga?

– Jag tycker att jag var det senast du och jag träffades i en intervju där du ställde väldigt mycket frågor.

Intervjun som Jimmie Åkesson hänvisar till gjordes i mars i år och kan läsas här.

Civilminister Ardalan Shekarabi under debatten i Bromölla.
Foto: / Tomas LePrince/Expressen

"Det är inte partiets linje"

Men har du inte med dig dina partikamrater och dina anställda på kansliet?

– Jo, så är det ju så klart. Det är jag övertygad om. Och i ärlighetens namn vet vi inte vad det är som har hänt här. Vad jag har förstått det som så finns det en tjänsteman som har uttalat sig positivt om…

Du har inte läst själv vad han har skrivit?

– Nej, men jag har läst mig till att han (Dick Abrahamson, red anm) uttryckt stöd för någon rysk tv-kanal som ska vara statskontrollerad, och uttalat stöd för Putin i något sammanhang. Det är inte partiets linje, och har man den uppfattningen ska man inte vara medlem i vårt parti och definitivt inte jobba på vårt kansli. Vad jag förstår gör han inte det heller. Den andra historien är svårare att greppa, för där är det en massa skumma indicier som är svåra att få något rejält grepp om. Det får det tittas närmare på.

"Man kan inte bara sparka folk hursomhelst"

Men du som partiledare har väl alla möjligheter att dra i gång en utredning om du tycker att det är "skumma indicier"?

– Fast det sker ju redan. Sen är det klart att vi kanske inte gör den utredningen tillsammans med media, utan det är en utredning som sker i laga ordning. Vi har arbetsrättsliga förhållanden att förhålla oss till. Man kan inte bara, som vissa har krävt, sparka folk hursomhelst. Det måste finnas saklig grund och då måste man reda ut det. Nu har ju den andra personen (Alexander Friback, red anm) redan slutat självmant, och det är något som jag tror att de flesta bedömer som positivt – att vi gick skilda vägar.

Tidigare i veckan krävde Vänsterledaren Jonas Sjöstedt svar av SD-ledaren.
Foto: Linda Eliasson/TT

Jonas Sjöstedt krävde häromdagen att du agerar och slutar gömma dig. Vad svarar du honom?

– Fast nu är det ju inte, och det vet Jonas Sjöstedt, så att jag sköter personalärenden på vårt riksdagskansli. Det har vi dels en gruppledning för, men också chefer i tjänstemannastaben. Sen är det självklart att om jag läser i tidningen eller får rapporter på något morgonmöte om att vi har problem, då är det klart att jag säger: lös problemet. Det är ju alldeles självklart, och det har man gjort också – även om man inte gjort det tillsammans med media eller med Jonas Sjöstedt.

"Jag sköter inte frågor om rekrytering"

Är det problematiskt att både Alexander Friback och Dick Abrahamson rekryterades av riksdagsledamoten Kent Ekeroth?

– Nu råder det väl delade meningar om huruvida det var så eller inte. Men jag är som sagt inte inblandad i rekryteringar på riksdagskansliet. Jag kan inte svara på om det var så och om det i så fall var problematiskt.

Dick Abrahamsson.

Om det nu är så då att Kent Ekeroth låg bakom de här båda rekryteringarna, är det problematiskt?

– Fast nu vet vi ju inte om han har gjort det.

Varför har du inte ställt frågan till honom?

– Som sagt, jag sköter inte frågor om rekrytering på vårt riksdagskansli och det tror jag de allra flesta förstår. Vad jag förstår arbetar man med att reda ut vad de här personen tycker, vad det är som verkligen har hänt – inte bara i första hand baserat på mediala uppgifter utan på verkligheten. Jag hoppas att jag blir informerad om vad som har skett och vad man avser att göra åt det, när det finns någonting att berätta för mig.

"Det tycker jag är en självklar signal"

Har Sverigedemokraterna skadats av det som framkommit de senaste dagarna?

– Jag tror inte det. Men det är klart att när frågor kopplade till utrikespolitik ifrågasätts, det är klart att det är skadligt. Därför är det så viktigt nu för partiet att vi är tydliga med till exempel vår syn på Ryssland. Det är inte rimligt att vara företrädare för vårt parti eller att jobba på vårt partikansli om man hyllar Putin till exempel. Det tycker jag är en självklar signal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.