Jimmie Åkesson och Louise Erixon separerar

Louise Erixon skriver om beslutet på Facebook: ”Tider förändras och livet går vidare”.
Louise Erixon och Jimmie Åkesson separerar.
Foto: SVEN LINDWALL
Jimmie Åkesson och Louise Erixon 2016.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erixon och Åkesson 2018.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Åkesson och Louise Erixon efter valet 2010.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och hans sambo – tillika kommunalråd i Sölvesborg – Louise Erixon separerar.

De båda SD-topparna har varit tillsammans i nära tio år och har en son ihop.

”Tider förändras och livet går vidare. För att föregripa rykten och missförstånd bekräftar jag här att jag och Jimmie separerat sedan ett litet tag tillbaka,” skriver Louise Erixon i ett inlägg på Facebook.

Beskedet om separationen kommer på Facebook, där Louise Erixon väljer att berätta att hon och Jimmie Åkesson går skilda vägar.

Louise Erixon, som även hon har gjort karriär inom Sverigedemokraterna, går inte in på varför de separerar, men skriver:

”Orsakerna till detta är många. Vi kommer att hantera intern samt eventuell extern kommunikation kring detta var för sig.”

”Tuff period som par går igenom ibland”

Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson säger i en skriftlig kommentar:

”Det stämmer att Jimmie och Louise håller på att separera och självklart utgör alla sånna här händelser en tuff period som par ibland tyvärr går igenom.

Jag hoppas att ni respekterar att detta är en väldigt privat angelägenhet, inte minst med hänsyn till parets gemensamma son. Därför har Jimmie Åkesson inga kommentarer”.

Även Louise Erixon bekräftar separationen för Expressen. 

Louises besked

Beskedet kom natten till fredagen, strax efter midnatt, på Louise Erixons Facebook sida.

Hon skriver att de separerat sedan ”ett litet tag tillbaka” och förklarar att anledningen till inlägget är ”för att föregripa rykten och missförstånd”. 

Beskedet kommer knappt två veckor efter att Jimmie Åkesson lade upp en selfie från en restaurang i hemstaden Sölvesborg där paret ler mot kameran med ett glas i var sin hand.

”Firar kommunalrådets födelsedag”, skriver han till bilden.

https://www.instagram.com/p/B-sAopTnAPO/

På frågan om någon av dem har träffat någon annan, svarar Louise Erixon Aftonbladets reporter:

”Jag har inte träffat någon annan.”

Louise Erixon skriver vidare i ett sms till Aftonbladet att hon inte vill berätta om orsakerna till uppbrottet.

”Jag kommer inte återge några sådana detaljer i media, av förklarliga skäl,” skriver Louise Erixon till tidningen.

Lärde känna varandra på kryssning

SD-ledaren och Louise Erixon lärde känna varandra 2009, på en partikryssning till Tallinn. En tid senare fick Louise Erixon jobb på partikansliet i Stockholm, och hon flyttade dit. Där träffades de oftare och kom närmare varandra.

– Vi hade ju otroligt roligt. Jimmie är rolig som person. Det kanske man inte tänker när han står i en SVT-utfrågning, men vi hade roligt och det klickade på en gång. Det blev en förälskelse. Jag minns att han var väldigt romantisk. Det var lite nytt för mig, har Louise Erixon berättat.

Tillsammans har Jimmie Åkesson och Louise Erixon sonen Nils. Åkesson har delat sin tid mellan hemmet i Sölvesborg och politiken i Stockholm, samtidigt som Louise Erixon bott kvar i Blekinge där hon sitter som kommunalråd.

Har en son ihop

Samtidigt har Louise Erixon menat att relationen med Jimmie Åkesson satt käppar i hjulen för hennes egna politiska karriär. I P1-dokumentären ”Sölvesborg – när SD tar makten” från tidigare i år sa hon:

– Jag har ju aldrig känt att jag har haft några fördelar med den relationen jag haft, utan hade jag inte haft den relationen då hade jag förmodligen suttit i riksdagen.

Se Niklas Svenssons intervju med Louise Erixon och Jimmie Åkesson från oktober förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.