Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson:
"Ni förstör samhället"

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna. Foto: Pelle T Nilsson

För första gången kommenterar SD-ledaren Jimmie Åkesson bränderna mot flyktingboenden i landet.

I ett hårt och vädjande Facebookinlägg skriver han:

"Ni förstör samhället. Ni attackerar samhället på djupet. Begriper ni inte det?"

Kommuner, polisen, Migrationsverket – från alla håll tas krafttag för att stoppa den senaste tidens brandattacker mot flyktingboenden i landet.

Bara i år har ett 20-tal boenden, planerade och aktiva, härjats av misstänkt anlagda bränder. Den senaste inträffade i natt, i skånska Tjörnarp.

Flera politiker i riksdagen och regeringen, däribland statsminister Stefan Löfven och migrationsminister Morgan Johansson, har fördömt attackerna. Men från Sverigedemokraternas håll har det varit tyst.

För tre dagar sen ställde partiledaren Jimmie Åkesson in en intervju med Sveriges Radio som skulle handla om att delar av partiet lagt ut adresser till flyktingboenden.

Men nu har tystnaden brutits.

"Känner stark oro"

I ett långt och hårt Facebookinlägg skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson om brandattackerna.

"Vårt land slits isär, och nu är det tydligare än någonsin", skriver han och fortsätter.

"Skolmorden i Trollhättan är den hittills mest förfärande händelsen, men i kombination med bränder på asylboenden (som vi för närvarande vet ganska lite om, men det ligger nära till hands att utgå från att åtminstone en del av dem har haft som syfte att hindra etablering av asylboenden) och nu i dagarna en rad attacker mot SD-politikers hem, träder en synnerligen obehaglig helhetsbild fram. Vi är många som med rätta känner stark oro. Och sorg."

Bland annat har partiets för närvarande sjukskrivne presschef Henrik Vinge utsatts för ett attentat vid sitt hem.

"Ni förstör samhället"

SD-ledaren skriver att mycket i Sverige är "alldeles galet", och att det är "på väg att gå åt pipan". Vidare berättar han att han förstår om situationen i landet upplevs som frustrerande.

"Men: Vad tror man sig uppnå genom att sätta eld på byggnader och riskera oskyldiga människors liv?", skriver SD-ledaren på Facebook och fortsätter.

"Ni förstör samhället. Ni attackerar samhället på djupet. Begriper ni inte det? Är ni så självupptagna att ni inte är kapabla att se det ni gör i ett större sammanhang?"

Expressen har sökt Jimmie Åkesson som via pressassistent Christian Krappedal hälsar att han inte har möjlighet att kommentera. I stället hänvisar han till inlägget på Facebook.