Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson: Lågt, Stefan Löfven

Publicerad

I partiledardebatten i riksdagen går det hett till mellan statsminister Stefan Löfven och Jimmie Åkesson, som bland annat menade att Löfvens sätt att debattera "är så lågt att det inte anstår en statsminister i något land".

– Han är statsminister, men inte särskilt statsministerlik i sitt sätt att debattera, säger Åkesson. 

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen passade statsminister Stefan Löfven på att trycka till Jimmie Åkesson (SD) bland annat i en ordväxling med Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson. 

– Det du föreslår, kräver stöd av ett parti med nazistiska rötter. Jimmie Åkesson tvekar inte att använda den här riksdagen som sin egen lekstuga. Ni har testat det här - i Gävle och Hässleholm. I Hässleholm är det rent kaos, sa Löfven. 

Detta – bland annat – fick Sverigedemokraternas partiledare att se rött. 

 

LÄS ÄVEN: Löfven: Många är nog redan besvikna på Kristersson 

 

– Det fanns säkert folk med nazistisk bakgrund i mitt parti tidigare, men jag vet inte för jag var inte med då. Men vi har aldrig haft ett rasbiologiskt institut, tvångssteraliserat eller stämplat jude i någons pass. Det har däremot Löfvens parti gjort, sade han och fortsatte: 

– Har Löfven inga andra argument att komma med? Det är så lågt att det inte anstår en statsminister i något land.

Löfven svarade att det tydligen var en öm tå. 

I en intervju med Expressen efter debatten utvecklar Jimmie Åkesson kritiken, och säger att han syftade på väldigt många olika saker som Löfven sagt om Sverigedemokraterna vad gäller extremism och nazism.

– Jag tycker att han aldrig tar upp sakpolitiken utan bara en massa konstiga beskyllningar, ibland groteska. Han är statsminister, men inte särskilt statsministerlik i sitt sätt att debattera och det beklagar jag, säger Åkesson och fortsätter: 

– Vi har en statsminister som inte kan behandla det tredje största partiet i riksdagen med större respekt än att han står där och inte tar det på allvar. 

Vad menar du med att Socialdemokraterna har nazistiska och rasistiska rötter? 

– Socialdemokraterna var ju drivande bakom rasideologiska institutet till exempel, man var drivande i tvångssteriliseringar av att stämpla j i judars pass och så vidare. Det är något som Sverige borde skämmas för i dag, i synnerhet Socialdemokraterna. Men i stället står man och beskyller mig för liknande saker. Och det får han gärna göra, men jag tycker att han kan ta ansvar för sitt eget också.  

Du sa att du kände dig ovanligt påhoppad efter partiledardebatten på söndagen. Känner du detsamma i dag? 

– Nej, faktiskt inte. Det är svårt att hoppa på mig mer eftersom alla brukar ta replik på mig och det gjorde de i dag också så det var väl jämt. Det märks att det är val, det märks på stämningen i kammaren. Folk applåderar och tjoar och jublar. Det får debattörerna att komma i gång. 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag