Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson: Lågt, Stefan Löfven

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

I partiledardebatten i riksdagen går det hett till mellan statsminister Stefan Löfven och Jimmie Åkesson, som bland annat menade att Löfvens sätt att debattera "är så lågt att det inte anstår en statsminister i något land".

– Han är statsminister, men inte särskilt statsministerlik i sitt sätt att debattera, säger Åkesson. 

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen passade statsminister Stefan Löfven på att trycka till Jimmie Åkesson (SD) bland annat i en ordväxling med Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson. 

– Det du föreslår, kräver stöd av ett parti med nazistiska rötter. Jimmie Åkesson tvekar inte att använda den här riksdagen som sin egen lekstuga. Ni har testat det här - i Gävle och Hässleholm. I Hässleholm är det rent kaos, sa Löfven. 

Detta – bland annat – fick Sverigedemokraternas partiledare att se rött. 


LÄS ÄVEN: Löfven: Många är nog redan besvikna på Kristersson 


– Det fanns säkert folk med nazistisk bakgrund i mitt parti tidigare, men jag vet inte för jag var inte med då. Men vi har aldrig haft ett rasbiologiskt institut, tvångssteraliserat eller stämplat jude i någons pass. Det har däremot Löfvens parti gjort, sade han och fortsatte: 

– Har Löfven inga andra argument att komma med? Det är så lågt att det inte anstår en statsminister i något land.

Löfven svarade att det tydligen var en öm tå. 

I en intervju med Expressen efter debatten utvecklar Jimmie Åkesson kritiken, och säger att han syftade på väldigt många olika saker som Löfven sagt om Sverigedemokraterna vad gäller extremism och nazism.

– Jag tycker att han aldrig tar upp sakpolitiken utan bara en massa konstiga beskyllningar, ibland groteska. Han är statsminister, men inte särskilt statsministerlik i sitt sätt att debattera och det beklagar jag, säger Åkesson och fortsätter: 

– Vi har en statsminister som inte kan behandla det tredje största partiet i riksdagen med större respekt än att han står där och inte tar det på allvar. 

Vad menar du med att Socialdemokraterna har nazistiska och rasistiska rötter? 

– Socialdemokraterna var ju drivande bakom rasideologiska institutet till exempel, man var drivande i tvångssteriliseringar av att stämpla j i judars pass och så vidare. Det är något som Sverige borde skämmas för i dag, i synnerhet Socialdemokraterna. Men i stället står man och beskyller mig för liknande saker. Och det får han gärna göra, men jag tycker att han kan ta ansvar för sitt eget också.  

Du sa att du kände dig ovanligt påhoppad efter partiledardebatten på söndagen. Känner du detsamma i dag? 

– Nej, faktiskt inte. Det är svårt att hoppa på mig mer eftersom alla brukar ta replik på mig och det gjorde de i dag också så det var väl jämt. Det märks att det är val, det märks på stämningen i kammaren. Folk applåderar och tjoar och jublar. Det får debattörerna att komma i gång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.