Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson: "KD grundades av nazister"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hävdade i måndagens "Aktuellt" i SVT att Kristdemokraterna delvis grundades av nazister.
Foto: MIKAEL PERSSON / MIKAEL PERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson påstod i "Aktuellt" att Kristdemokraterna hade nazistiska rötter.

– De grundades av nazister, delvis, sa Åkesson. 

Nu slår Kristdemokraterna ifrån sig nazistanklagelserna.

"Nazismen står i fullkomlig kontrast till kristdemokratins övertygelse om att stå upp för samhällets allra mest utsatta", skriver partiet på Twitter.

Det var under måndagskvällens "Aktuellt" i SVT som partiledaren Jimmie Åkesson fick frågan om eventuella partisamarbeten. 

Sverigedemokraternas partiledare fick frågan hur han skulle ställa sig till att samarbeta med ett parti som har nazistiska rötter och har varit inblandade i flera rasistskandaler de senaste åren. 

– Jag tycker Kristdemokraterna är ett utmärkt exempel i det här avseendet eftersom de grundades av nazister, delvis. Jag kan mycket väl tänka mig att samarbeta med Ebba Busch Thor trots detta, eftersom jag inte tror att hon är nazist på grund av det. Det är bara dumma svepskäl, svarade Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkessons nazistanklagelse

Jimmie Åkesson utvecklar inte sitt påstående och namnger inga personer. Men enligt SVT var en av nyckelpersonerna i partiet på 60-talet med i i nazistiska Sveriges nationella förbunds ungdomsorganisation 20 år innan han gick med i Kristdemokraterna.

– Harald Ljungström påstås ha skrivit underlaget till KDF:s fösta partiprogram och han var med i Sveriges nationella förbunds ungdomsorganisation. Det var tydligen fler med ”brun bakgrund” som var med i partiet. Så småningom uteslöts alla de, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, har hittills inte kommenterat Åkessons uttalande.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna har på Twitter svarat på Jimmie Åkessons nazistanklagelser i måndagens "Aktuellt".

"I kvällens Aktuellt kommer Åkesson med nazistanklagelser mot KDS som inte stämmer. Kristdemokratin föddes under 1800-talet men fick sitt genombrott efter andra världskriget som en reaktion på såväl nazism som kommunism", skriver partiet.

"Enskilda personer som inte delade partiets värdegrund försökte i partiets ungdom att ta sig in men misslyckades då nazismen står i fullkomlig kontrast till kristdemokratins övertygelse om att stå upp för samhällets allra mest utsatta". 

https://twitter.com/kdriks/status/920026827250380800

Expressen har sökt Ebba Busch Thor men partiledarens pressekreterare Sarah Hummerdal hänvisar till partiets officiella uttalande. Expressen har också sökt Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.