Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Jimmie Åkesson: "Jag kan bara beklaga"

Publicerad
Sverigedemokraterna sjöng vit makttexter, och i en sång om hur Olof Palme mördades skrålade Jimmie Åkesson med.
Nu säger partiledaren att han ångrar sig.
- Jag kan bara beklaga att jag befann mig i den situationen.
På en kryssning sjöng Sverigedemokraterna vit maktsånger och en sång om hur Olof Palme sköts.
Händelsen dokumenterades av radioprogrammet ”Kalibers” reporter, som infiltrerat partiet.
Nu säger Jimmie Åkesson att han är ledsen att han sjöng sången om hur Olof Palme sköts.
- Graden av medverkan är jag inte säker på, men jag befann mig åtminstone i hytten och jag sjöng säkert med i några av stroferna. Jag kan bara beklaga det. Jag förstår att det här är känsligt för många människor som upplevde Olof Palme som en stor man och som är väldigt känslomässigt berörda av mordet på honom. Det var ett nationellt trauma. Min avsikt har aldrig varit att raljera över det som skett eller att såra någon.

"Sarkastiskt" om Palmeutredningen

Jimmie Åkesson säger att han tolkar sången som raljerande över Palmeutredningen.
- Sedan inser jag när man lyssnar på de här klippen att vissa strofer är mycket osmakliga och olämpliga och jag kan bara beklaga att jag befann mig i den situationen.
Varför sjöng du med då?
- Som sagt, jag har aldrig reflekterat över den här sången som nåt annat än ett sarkastiskt sätt att beskriva Palmeutredningen.
Inte heller strofer som "såg pistolen blänka” ”Lisbet blev änka"?
- Om man ser det i en större kontext är det något som raljerar över utredningen kring mordet på Olof Palme, men jag inser ju att de stroferna tagna ur sitt sammanhang är väldigt osmakliga och jag beklagar det.
Hur är det med de andra sångerna som sjöngs, man ska sjungit ”Folkligt uppror”?
- Det sjöngs allehanda sånger på den här resan, i massa olika hytter och vid massa olika sammanhang. Jag har inte, av de bandupptagningar som gjorts, kunnat hitta något som är explicit rasistiskt i det som påstås vara uttalat rasistisk musik.
- Det är väl det som är viktigt, vad texterna säger och dessutom hur man värderar det som sjungs.

Hoola Bandoola Band

"Nordanvinden ska vina genom vår evige fiendes märg och ben" - vad handlar det om?
- Ja, jag vet inte. Jag har själv inte lyssnat på den sången. Jag kan inte se något uttalat rasistiskt i det i alla fall.
Jimmie Åkesson påpekar att det även sjöngs exempelvis kommunistiska sånger och låtar av Hoola Bandoola Band.
- Sett i den kontexten det är klart att det är olämpligt att lyssna på musik som är uttalat rasistiskt, men jag kan inte bedöma att det har skett vid det här tillfället och jag kan inte säga att det är värre än att sjunga om Stalin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag