Jimmie Åkesson: ”Jag är en ångestperson”

Åkessons besvär under utbrändheten – ”Blev snurrig”
Jimmie Åkesson höll sitt årliga sommartal i Sölvesborg på lördagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jag känner mig väldigt energisk och förväntansfull inför den här månaden som är kvar nu så jag känner inte att det är några varningssignaler som knackar på just nu i alla fall, säger Jimmie Åkesson.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SÖLVESBORG. Jimmie Åkesson beskriver sig själv som en ”ångestperson”.

Nu berättar SD-ledaren om hur han hanterar den kommande valrörelsen mot bakgrund av sin historia av psykisk ohälsa. 

– Jag ska inte säga att jag är glad för att ha gått genom det men det har lärt mig något och förmodligen gjort mig till en bättre människa, säger han. 

I ett nytt avsnitt av Ida Höckerstrand och Sofie Hallbergs ”Ångestpodden” berättar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson om hans perioder av ångest. 

– Jag är ju en ångestperson. Jag har väldigt mycket ångest emellanåt. Jag tänker på trycket över bröstet, säger han i podden. 

Det är inte första gången Jimmie Åkesson talar öppet om psykisk ohälsa. Hösten 2014 tvingades han sjukskriva sig för utbrändhet och var borta från politiken i drygt fem månader. I dokumentären ”Jag vill bli statsminister” som sändes på SVT 2018 berättade han om sjukskrivningen – och framtiden. 

– Man måste ha respekt för att det inte är något man blir av med. Det finns där och det skulle mycket väl kunna hända igen om inte jag är vaksam. 

”Känner mig väldigt energisk”

Nu är Jimmie Åkesson mitt uppe i en högintensiv valrörelse igen. Under lördagen höll han sitt årliga sommartal i Sölvesborg. 

– Jag känner mig väldigt energisk och förväntansfull inför den här månaden som är kvar nu, säger han. 

Hur hanterar du den extrema valrörelse som kör i gång nu utifrån din tidigare utbrändhet och historia? 

– Just på grund av det så har jag lärt mig att vara ledig och koppla av, koppla bort jobbet, det kan låta konstigt för jag jobbar ändå hela tiden men det går faktiskt att koppla bort det ibland. Jag gör mitt bästa. 

– Alla psykologer och coacher som jag har pratat med genom åren, de säger alltid det, det viktigaste är vila och återhämtning. 

Det var ganska längesen han upplevde varningssignaler såsom huvudvärk och overklighetskänslor, berättar han. Tidigare har han också kunnat känna sig snurrig av kamerablixtar men även det fungerar bättre nu.

Däremot kan ångesten komma ”lite här och där, då och då”.

– Jag har lärt mig att hantera de sakerna genom åren och jag känner mig ganska förberedd för det.

– Har man inte haft ångest så kan man inte relatera till det. Ångest är inte bara att vara lite orolig, det kan vara fysisk smärta. Det har jag upplevt.

Hur påverkar det dig som politiker? 

– Inte alls. Jag känner mig trygg i mig själv i dag och det kan jag nog tacka den utmattning som jag någonstans har i botten för tror jag. Jag ska inte säga att jag är glad för att ha gått genom det men det har lärt mig något och förmodligen gjort mig till en bättre människa.

Avstår dieten i årets valrörelse

Vanligtvis brukar Jimmie Åkesson gå på diet under valrörelsen för att han ändå inte hinner äta när han är ute och reser. Men åldern har tagit ut sin rätt här, menar han.

– Den här gången har jag konstaterat att jag är alldeles för gammal för att hålla på med det så nu äter jag det jag är sugen på för stunden och då mår jag också bra, i alla fall på kort sikt.

Vad kan det vara? 

– Det är mycket mack-mat just nu när man är ute på vägarna, jag har mina favoriter på mackkedjorna. Circle K har en väldigt god hällakaka med falukorv och ägg. Den är helt fantastisk.

Jimmie Åkesson: ”Namnbytet inte det centrala”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.