Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson: Inför munskydd i trånga miljöer

Jimmie Åkesson anser att munskydd borde rekommenderas i trånga miljöer.Foto: SD
Jimmie Åkesson anser att det viktigaste är att hålla avstånd men vill att munskydd rekommenderas i offentliga miljöer där det är svårt att hålla avstånd.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill se att munskydd rekommenderas i miljöer där det är svårt att hålla avstånd.

Han går emot Folkhälsomyndigheten och håller med de experter som menar att munskydd visst har effekt.

Jimmie Åkesson berättar att han själv bär munskydd när han befinner sig i trånga miljöer och vill att munskydd rekommenderas i miljöer där det är svårt att hålla avstånd.

– Jag menar att det är ett aktuellt förslag att lyfta nu när många gått tillbaka till jobbet och trycket i kollektivtrafiken ökar, säger han till Expressen. 

”Borde ha rekommenderats redan tidigare”

Han anser att det viktigaste är att hålla avstånd men att munskydd hjälper i situationer där inte är möjligt.

– Många andra länder gör det här och jag tycker att det hade varit en rimlig rekommendation. Sen vet jag inte om man kan lagstifta om det eller exakt hur det ska se ut men jag tycker att det är något som borde ha rekommenderats redan tidigare egentligen, säger Jimmie Åkesson. 

Tror att folk fortsatt kommer hålla avstånd

Han håller inte med Folkhälsomyndigheten om att munskydd kan vara kontraproduktivt och glömmer att hålla avstånd.

– Jag tror inte det utan jag tror att människor förstår att man inte ska befinna sig i trånga miljöer i onödan, men om man ändå måste göra det då bör man ha ett munskydd på sig. Det är min uppfattning och den delas av väldigt många experter både i Sverige och i andra delar av världen. 

SD-ledaren kritiserar även regeringens hantering av viruset.

– Det är väl uppenbart att man gjorde en lång rad missbedömningar initialt, säger han.

Misslyckades med att skydda äldre

Vilket enligt Jimmie Åkesson lett till att man inte lyckats skydda riskgrupper och att smittan kommit in på äldreboenden. 

Stefan Löfven har tidigare sagt att man misslyckats med att skydda de äldre. 

Jimmie Åkesson önskar att Sverige skulle ha utgått från en försiktighetsprincip. 

– Då hade sannolikt våra siffror sett ut som de gör i övriga Norden, säger han. 

Då kan munskydd bli aktuellt i Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.