Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson i internt bråk om Nato

SD-ledaren Jimmie Åkesson är inblandad i ett internt bråk om Nato.
Foto: Sven Lindwall
”Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet”, sa Mikael Jansson, SD, till TT.
Foto: Sven Lindwall
Försvarsminister Peter Hultqvist skriver i dag i en debattartikel i Expressen om värdlandsavtalet med Nato.
Foto: Sven Lindwall

Ett internt bråk om Natofrågan har brutit ut inom Sverigedemokraterna.

Enligt uppgifter till Expressen vill flera ledande SD-politiker inte att partiet ska göra gemensam sak med Vänsterpartiet och därmed stoppa värdlandsavtalet med Nato i ett år.

På ett gruppmöte i riksdagen i eftermiddag under dagen beslutade Sverigedemokraterna att inte stöda Vänsterpartiets yrkande.

I helgen sa SD-riksdagsledamoten Mikael Jansson, som företräder Sverigedemokraterna i försvarsutskottet, så här till Nyhetsbyrån TT:

– Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet.

Men det uttalandet var, enligt uppgifter till Expressen, inte förankrat i partiledningen.

Flera SD-politiker upprörda

Beskedet om att SD är beredda att göra gemensam sak med Vänsterpartiet i frågan – och därmed skjuta upp värdlandsavtalet i ett år – har upprört flera ledande SD-politiker. Bland dem riksdagsledamöterna Sven-Olof Sällström och Martin Kinnunen.

Enligt uppgifter till Expressen har både Sällström och Kinnunen krävt att frågan tas upp till diskussion på tisdagens gruppmöte i riksdagen.

SD-topparna vill att frågan om värdlandsavtalet ska få behandlas omgående, utan en så kallad vilandeförklaring.

Både partiledaren Jimmie Åkesson och gruppledaren Mattias Karlsson uppges vara upprörda över att Mikael Jansson på eget bevåg fattat beslut i frågan.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som var först ut med att kräva en vilandeförklaring, kommenterade Janssons besked i gårdagens partiledarintervju med Expressens K-G Bergström:

– Det är klart att det är ovanligt att SD stöder ett förslag från V men vi kan inte låta det påverka vår politik.

Åkesson öppnade för utredning

Så sent som i mars i år öppnade Jimmie Åkesson själv för en Natoutredning i en intervju för Expressen.

– Det är klart att man förutsättningslöst skulle kunna utreda vad det innebär om Sverige skulle gå med i Nato, sa han då.

Han svarade samtidigt så här på frågan om det kan bli ett okej från Sverigedemokraterna när det gäller värdlandsavtalet:

– Jag vill inte svara vare sig ja eller nej på det, eftersom det inte är jag som äger den frågan i partiet. Det gör i första hand våra försvarspolitiker. Men jag har haft diskussioner med dem om det och vi har pratat om vissa detaljer och delar i det. Var de landar eller hur det landar, det vågar jag inte svara på. Det får de återkomma om.

Enligt flera undersökningar anser nästan 50 procent av Sverigedemokraternas väljare att Sverige bör gå med i Nato.

"Regeringens ståndpunkt glasklar"

Försvarsminister Peter Hultqvist skriver i dag i en debattartikel i Expressen om värdlandsavtalet med Nato.

"Borgarna hävdar att värdlandsstödsavtalet är ett första steg in i Nato, vilket det inte är. Den svenska regeringens ståndpunkt är glasklar: Avtalet ger inte Nato någon som helst rätt", hävdar han bland annat.

Expressen har sökt SD-ledaren Jimmie Åkesson för en kommentar.

FAKTA/Värdlandsavtalet

Samförståndsavtalet med Nato om värdlandsstöd undertecknades den 4 september 2014.

Avtalet omfattar principer för att basera Natostyrkor i Sverige och för svenskt stöd till styrkorna. Det innebär att Nato tillåts transportera helikoptrar, flygplan och fartyg på svenskt territorium.

Natostyrkor kan bara placeras i Sverige efter svensk inbjudan.

Värdlandsavtalet ger inte Natoländer rätt att placera kärnvapen på svenskt territorium.

Avtalet innebär förändringar i olika svenska lagar. Natopersonal ska kunna ha immunitet och privilegier när det gäller till exempel skatter, tullregler och regler för bruk av fordon. De förändringarna kräver ett riksdagsbeslut.

Avtalet är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2016.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.