Jimmie Åkesson hyllar Moderaternas vändning

Jimmie Åkesson.
Foto: Pelle T Nilsson
Anna Kinberg Batra.
Foto: Pelle T Nilsson

SD-ledaren Jimmie Åkesson hyllar Moderatledaren Anna Kinberg Batra för omsvängningen i asylpolitiken – och uppmanar allianspartierna att lägga en gemensam budgetmotion redan i vår.

– Detta skulle antingen tvinga regeringen till en rad förändringar, inte minst inom invandringspolitiken, eller om Löfven hellre vill, utlysa nyval, säger han till Expressen. 

Tidigare i dag presenterade Migrationsverket sin nya prognos för 2016. Enligt myndigheten kan det komma mellan 70 000 och 140 000 nya asylsökande under året.

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att de siffrorna visar att regeringens åtgärder är "fullkomligt otillräckliga".

"Är grundläggande"

På frågan om vad Sverigedemokraterna vill förbättra när det gäller integrationen för de som redan beviljats uppehållstillstånd, svarar SD-ledaren:

– För det första måste man inse att integration inte är detsamma som att få ett jobb. Det finns inte någon snabb, enkel lösning. Attityder, normer och värderingar är minst lika viktigt som jobb. Vi menar att samhällets ansvar handlar om att ge verktyg för språk, samhälle, kultur och så vidare, vilket vi också satsar på.

– Men ansvaret för integrationen ligger i lika hög grad på den enskilde. Incitament ska kombineras med krav, och invandrares anpassning till det svenska samhället är grundläggande.

Jimmie Åkesson hävdar samtidigt att Moderaternas asylpolitik är bättre än Socialdemokraternas.

– På flera sätt, dels kostnadsmässigt har de lägre anslag i sitt budgetförslag. Men sen handlar det även om signalpolitiken där till exempel deras översyn av vissa invandrares tillgång till välfärd naturligtvis är intressant.

Kinberg Batra vill ha tillfällig paus

Varför vore det klokt av alliansen att lägga en gemensam budgetmotion redan i vår?

– Därför att om Moderaternas invandringspolitik blir ledande så kommer regeringens budget att falla. Detta skulle antingen tvinga regeringen till en rad förändringar, inte minst inom invandringspolitiken, eller om Löfven heller vill, utlysa nyval.

Tidigare i dag sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att hon ville ha "en tillfällig paus".

– Vi behöver få tillfälliga uppehållstillstånd på plats, bättre återvändande och bättre kontroll över de offentliga finanserna, sa Kinberg Batra till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.