Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkessons känga till Stefan Löfven: ”Sluta hyckla”

Jimmie Åkesson(SD) höll sitt vårtal på Långholmen i Stockholm.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD) höll sitt vårtal på Långholmen i Stockholm.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson uppmanar Stefan Löfven att ”sluta hyckla” efter att statsministern varnat M och KD för högerextrema krafter under första maj.

Samtidigt menar SD-ledaren att deras framgångar dragit partierna i en mer konservativ riktning.

– Jag förstår att det skrämmer Löfven. Då måste han smutskasta, säger Åkesson.

Sverigedemokraterna samlades på Långholmen i Stockholm under lördagen för att kicka i gång valrörelsen för Europaparlamentsvalet. 

Traditionsenligt håller Jimmie Åkesson ett vårtal, vilket han berättade nu sker sjunde året i rad. Det är i år särskilt viktigt i och med det stundande valet, enligt SD-ledaren.

Sverigedemokraterna har svängt i frågan om ett svenskt EU-utträde och säger sig nu vilja förändra parlamentet inifrån. I Expressen/Demoskops mätning är SD det parti som ökar mest inför EU-valet och skulle få 19,3 procent om det vore val i dag.

I sitt tal beklagade SD-ledaren att brexitkaoset bidragit till att de inte längre kan driva utträdesfrågan och sade att om han hade ”haft ett trollspö” hade han skapat ett annat Europeiskt samarbete.

– Vi har rätt att vara herrar i vårt eget hus, sade Åkesson och möttes av applåder.

– Det är federalisterna som är Europafientliga, det är vi som är Europavänner.

Jimmie Åkesson höll vårtal på Långholmen

Samtidigt som SD ska vara ”garanten mot överstatlighet” finns det ändå frågor som Jimmie Åkesson ser att EU kan samarbeta kring, som internationell brottslighet, miljön och handel.

Inledningsvis riktade sig SD-ledaren mot Socialdemokraterna och Stefan Löfvens första maj-tal, där statsministern uppmanade Moderaterna och Kristdemokraterna att inte bli kopior av SD.

– Nu stämplar han också KD och M som högerextrema partier, sade Åkesson.

– Sluta hyckla, Löfven. Inget annat parti har i samma utsträckning som S banat väg för allsköns extremism i vårt land. Stefan Löfven, ni kröp för nazisterna, ni kröp och kryper fortfarande för kommunismen och ni kryper för islamisterna. Sluta upp med hyckleriet och sopa framför egen port.

”Förstår att det skrämmer Löfven”

Efteråt utvecklade Åkesson för Expressen:

– Jag tycker att Stefan Löven har väldigt hög svansföring när det gäller kampen mot extremism och högerextremism. Samtidigt såg vi hur Socialdemokrater i Malmö under första maj skanderade under direkt judefientliga paroller. Om man inte markerar tydligt mot det, då tycker jag att det blir ett hyckleri.

Har M och KD blivit kopior av er?

– De blir inga kopior av oss, men de har dragits i en mer konservativ riktning. Jag förstår att det skrämmer Stefan Löfven. Det är tre oppositionspartier kan få egen majoritet i riksdagen. Då måste han smutskasta och göra det han kan förhindra en sådan utveckling.

Har ni bidragit till den riktningen?

– Moderaterna och Kristdemokraterna bejakar sin konservativa sida i högre grad än vad de gjort på väldigt länge. Våra framgångar och valresultat har skapat den utvecklingen. De är beredda att ta regeringsmakten i Sverige med vår hjälp. Det bådar gott för framtiden, säger Jimmie Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.